Gehaktschotel met kerrie, fruit en boontjes

600 gram rundergehakt
600 gram sperziebonen, kleingesneden
1 dikke snee wit brood, gekruimeld
2½ dl melk
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel kerriepoeder
1 eetlepel kurkuma (koenjit)
1 eetlepel garam masala (Indisch kruidenmengsel)
1 eetlepel kaneel
30 ml azijn
2 eetlepels abrikozenjam
2 eetlepels mangochutney
50-100 gram rozijnen
3 eieren
2 appels, in stukjes gesneden
50 gram amandelen, fijn gehakt
olijfolie
zout en peper
Bobotie is van oorsprong een Aziatisch gerecht, maar nu typisch Zuid-Afrikaans. De absolute favoriet van mijn dochter van 16. Een ovenschotel met gehakt, eieren, kerrie, fruit en boontjes. Dankzij de combi hartig - zoet zeer geschikt voor kinderen. Recept is ook te vinden in het recepten schrift van het boek Wereldeters. Tip: vertel tijdens de maaltijd je kinderen leuke weetjes over Zuid-Afrika, bijvoorbeeld over de Big Five; of Kaap de Goede Hoop; of Nelson Mandela; of de grappige Afrikaanse woordjes zoals wipmat (=trampoline), kleefbroek (=legging) of breekgoed (=servies). Smaaklike eten!
WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl
Fruit de kurkuma, garam masala en kerriepoeder kort in hete olie. Zet het vuur wat lager en voeg de ui toe. Fruit deze goudbruin en voeg dan de knoflook en het gehakt toe. Mix ondertussen in een kom het brood, azijn, chutney, jam, kaneel, appel, amandelen, rozijnen en de helft van de melk (125 ml). Als het gehakt gaar is, kunnen de sperziebonen, de appelstukjes en de mix worden toegevoegd aan het vlees.
Vul een ovenschaal met het mengsel en dek dit af met een mengsel van 3 eieren en de rest van de melk. Bak alles 35 tot 45 minuten op 175° C in de oven. De bobotie is klaar als het eimengsel goudbruin is geworden.
Serveer met gele rijst en een frisse salade. Zet eventueel nog wat mangochutney op tafel.
Www.wereldeters.nl
bakvrouw 11-07-2016
mijn kinderen hebben er niet van gesmuld, ik vond er ook weinig smaak aan zitten
adeline43 04-10-2012
Hoi, dit lijkt mij ook een erg lekker gerecht.Neem je recept mee, bedankt. Groetjes, Adeline
cupcake97 04-10-2012
het staat in de oven en het ruikt eerlijk, even geproefd erg lekker..bewaar het recept ank je wel!
karin11213 04-10-2012
dank je wel voor het recept, ga het een keer uitproberen. Gr. Karin
deonart 04-10-2012
zo ken ik bobotie niet