Grandioze lekkere runder herfst stoofpot

  • Afrikaans,
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 17-09-2012
  • Grandioze lekkere runder herfst stoofpot

    Grandioze lekkere runder herfst stoofpot

    Grandioze lekkere runder herfst stoofpot

  • Grandioze lekkere runder herfst stoofpot

    Grandioze lekkere runder herfst stoofpot

    Grandioze lekkere runder herfst stoofpot

  • Grandioze lekkere runder herfst stoofpot

    Grandioze lekkere runder herfst stoofpot

    Grandioze lekkere runder herfst stoofpot

  • Grandioze lekkere runder herfst stoofpot

    Grandioze lekkere runder herfst stoofpot

    Grandioze lekkere runder herfst stoofpot

Ik geeft niet gemakkelijk top cijfers aan mijn recepten, maar deze krijgt een 9+1/2 van mij en de kids. Op één of andere manier kon ik de smaken precies afstemmen op elkaar.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
1 kg riblappen, in grote blokjes gesneden (runderschenkels kan ook, maar dan eerst gaar koken met been)
zout
zwarte peper
bloem voor bestuiven van vlees
zonnebloemolie
100 g gerookte spekreepjes
2 grote uien, in halve ringen gesneden
3 teentjes knoflook, fijn
8 zwarte peperkorrels
2 laurierbladeren
3 kruidnagels
1/4 t gedroogde tijm (takje verse tijm kan ook)
250 ml runderbouillon of runde fond
1 e witte azijn of 2 t Worcestersaus
6 aardappelen in blokjes gesneden
200 g champignons in plakjes gesneden

1. Breng vlees pittig op smaak met zout en peper.
2. Bestuif het vlees met bloem en meng de bloem goed door vlees.
3. Bak spekjes uit in olie en haal uit pan.
4. Bak vlees in olie tot goudbruin van kleur en doen vlees erna in een stoofpan.
5. Fruit nu op zacht vuur de uien en knoflook tot glazig.
6. Voeg de voeg de peperkorrels, laurier, kruidnagels, tijm, runderbouillon, azijn of Worcestersaus en spek erbij en breng aan kook.
7. Voeg dit nu bij het vlees en stoof voor 2-3 uren op zacht vuur tot boterzacht en met een gebonden saus.
8. Een half uur voor einde van kooktijd word de aardappelblokjes en champignons toegevoegd.

VARIATIE
Vanuit de Zuid-Afrikaanse traditie heb ik geleerd om veel meer deeg korsten en dumplings ("kluitjes") etc. te gebruiken bij mijn gerechten. Deze runde stoofpot heb ik dan ook precies gemaakt als hier boven beschreven en dit als vulling gebruikt voor mijn makkelijk te maken rundpastei.
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

De makkelijkste korstdeeg die bestaat voor al jou pasteien
Ingrediënten
375 g patentbloem
1 t bakpoeder
1/4 t zout
1/4 t geraspt nootmuskaat (voor hartige pastei anders 1 volle t suiker voor zoete pasteien)
1 ei, geklopt
125 ml zonnebloemolie
125-150 ml melk (precies zoveel melk dat jij een smeerbaar deeg krijgt

Bereidingswijze
1. Meng alle ingrediënten heel goed en tot het klont vrij is.
2. Verdeel over pastei vulling zodat het +/- 1 cm dit is. (smeer met palet mes uit tot glad)
3. Bak in oven voor 30-40 min. bij 200-220*C (elk oven werk weer verschillend) maar de deeg moet gaar en goudbruin van kleur zijn.

Ik eet er altijd een tomatenketchup saus bij. Kiest jou eigen lievelingssaus en smul maar.

Bron

Proeven en experimenteren

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

oncookingterms avatar
oncookingterms 20-12-2020

Net als fressnapf (Alex)waarvan ik onlangs vernam dat hij ook niet meer onder ons is was zowel hij als Deon voor mij een voorbeeld voor creatief koken en experimenteren met smaken.eigen inbreng en niets uit supermarktblaadjes ed. Wat mij betreft waren dit 2 sterren met 5 sterren.

hans3333 avatar
hans3333 20-12-2020

helaas is Deon niet meer onder ons, maar zou het zeker kunnen waarderen

Krientjes avatar
Krientjes 20-12-2020

Hoi Deon, al een poos geleden maar wil alsnog vertellen wat ik ervan vond. Na de eerste keer gemaakt te hebben was ik verkocht. Dit gerecht heeft al heel vaak bij ons op tafel gestaan en is subliem. Het is een van de favorieten hier in huis ook deze kerst eten we het weer. Dank voor dit recept en alvast prettige kerst🎄

Jojo1976 avatar
Jojo1976 20-11-2013

Vreselijk lekkere stoofpot! Precies de juiste mix van kruiden etc. Dit recept was precies wat ik zocht. Alleen waren de aardappelblokjes bij mij niet in een half uurtje gaar gestoofd.

adeline43 avatar
adeline43 14-12-2012

Hoi Deon, jou recept wil ik graag bewaren en neem hem mee.Groetjes, Adeline

irene1108 avatar
irene1108 14-12-2012

echt ergggg lekker en zeer verassend van smaak!!!

markschmits avatar
markschmits 18-11-2012

Zou het lekker zijn om geen korstdeeg te gebruiken, de 8 aardappelen weglaten en hiervoor aardappel puree te maken, deze over de stofschotel uit te smeren en dan 30 minuten in de oven??????????

Kokkie53 avatar
Kokkie53 13-11-2012

Een heerlijke maaltijd!!! Komt bij de favorieten!

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 03-11-2012

Ja Deon, inderdaad dat ziet er Grandioos lekker uit. Ik neem hem mee. Zal je iets laten weten als ik hem gemaakt heb. Bedankt, Margrit

Krientjes avatar
Krientjes 13-10-2012

Deon het is in een woord voortreffelijk!!!! Wij hebben het gegeten met rode kool. Groetjes Karina

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten