1. Home
  2. Recepten
  3. Aardappelen
  4. Zoete aardappelen
  5. Gevulde zoete aardappel
  6. Grandioze lekkere runder herfst stoofpot

Grandioze lekkere runder herfst stoofpot

  • Afrikaans,
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 17-09-2012

Ingrediënten 6 personen


1 kg riblappen, in grote blokjes gesneden (runderschenkels kan ook, maar dan eerst gaar koken met been)
zout
zwarte peper
bloem voor bestuiven van vlees
zonnebloemolie
100 g gerookte spekreepjes
2 grote uien, in halve ringen gesneden
3 teentjes knoflook, fijn
8 zwarte peperkorrels
2 laurierbladeren
3 kruidnagels
1/4 t gedroogde tijm (takje verse tijm kan ook)
250 ml runderbouillon of runde fond
1 e witte azijn of 2 t Worcestersaus
6 aardappelen in blokjes gesneden
200 g champignons in plakjes gesneden

1. Breng vlees pittig op smaak met zout en peper.
2. Bestuif het vlees met bloem en meng de bloem goed door vlees.
3. Bak spekjes uit in olie en haal uit pan.
4. Bak vlees in olie tot goudbruin van kleur en doen vlees erna in een stoofpan.
5. Fruit nu op zacht vuur de uien en knoflook tot glazig.
6. Voeg de voeg de peperkorrels, laurier, kruidnagels, tijm, runderbouillon, azijn of Worcestersaus en spek erbij en breng aan kook.
7. Voeg dit nu bij het vlees en stoof voor 2-3 uren op zacht vuur tot boterzacht en met een gebonden saus.
8. Een half uur voor einde van kooktijd word de aardappelblokjes en champignons toegevoegd.

VARIATIE
Vanuit de Zuid-Afrikaanse traditie heb ik geleerd om veel meer deeg korsten en dumplings ("kluitjes") etc. te gebruiken bij mijn gerechten. Deze runde stoofpot heb ik dan ook precies gemaakt als hier boven beschreven en dit als vulling gebruikt voor mijn makkelijk te maken rundpastei.



Grandioze lekkere runder herfst stoofpot
Grandioze lekkere runder herfst stoofpot
Grandioze lekkere runder herfst stoofpot

met deeg bovenlaag

met deeg bovenlaag
Grandioze lekkere runder herfst stoofpot

afgebakken korst bovenlaag

afgebakken korst bovenlaag
Grandioze lekkere runder herfst stoofpot

nog alleen maar groene groente erbij en jij heb een volledig maaltijd!

nog alleen maar groene groente erbij en jij heb een volledig maaltijd!

Ik geeft niet gemakkelijk top cijfers aan mijn recepten, maar deze krijgt een 9+1/2 van mij en de kids. Op één of andere manier kon ik de smaken precies afstemmen op elkaar.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

De makkelijkste korstdeeg die bestaat voor al jou pasteien
Ingrediënten
375 g patentbloem
1 t bakpoeder
1/4 t zout
1/4 t geraspt nootmuskaat (voor hartige pastei anders 1 volle t suiker voor zoete pasteien)
1 ei, geklopt
125 ml zonnebloemolie
125-150 ml melk (precies zoveel melk dat jij een smeerbaar deeg krijgt

Bereidingswijze
1. Meng alle ingrediënten heel goed en tot het klont vrij is.
2. Verdeel over pastei vulling zodat het +/- 1 cm dit is. (smeer met palet mes uit tot glad)
3. Bak in oven voor 30-40 min. bij 200-220*C (elk oven werk weer verschillend) maar de deeg moet gaar en goudbruin van kleur zijn.

Ik eet er altijd een tomatenketchup saus bij. Kiest jou eigen lievelingssaus en smul maar.

Dit recept is te vinden in:

Bron

Proeven en experimenteren



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van deonart


Reacties (23)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van deonart
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top