Grieks tafelen

  • Grieks, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 16-09-2012

Lekker Grieks tafelen! Makkelijke recepten en snel klaar!

Deel dit recept

Ingrediënten 5 personen
Ingredienten Griekse rijst
* 400 gram Turkse rijst (lange korrel)
* 1 liter tomatensap
* ± 6 eetlepels olijfolie
* 1 ui
* 2 teentjes knoflook
* 1 theelepel verse munt
* 1 theelepel verse oregano
* 1 theelepel verse tijmblaadjes
* 2 á 3 laurierblaadjes
* Zout en peper

Indien je gedroogde kruiden gebruikt veranderd de hoeveelheid naar een half theelepeltje.

Ingredienten voor Griekse suzuki (gekruid gehakt)
* 500 gram gehakt
* Gyroskruiden, van Albert Heijn huismerk is erg lekker
* 2 teentjes knoflook
* ½ kopje paneermeel
* Verse peterselie
* Fetakaas
*1 ei

Ingredienten Griekse gyros
* Varkensvlees in reepjes
* Gyroskruiden
* 2 rode uien
* Oregano
* Tijm
* Olijfolie
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Staafmixer, grillpan, koekenpan

Voorbereiding

Voorbereiding Griekse rijst
Was de rijst en laat uitlekken

Bereidingswijze

Bereidingswijze Griekse rijst

Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui, de knoflook, tijm, oregano en munt zachtjes gaar. Schep het mengsel over in een maatbeker en pureer het met de staafmixer.

Verwarm vervolgens 2 eetlepels olie in de zelfde pan. Voeg de rijst toe en zorg dat alle korrels met olie in aanraking komen. Voeg de kruidenpuree en tomatensap toe. Voeg genoeg sap toe om het mengsel aan de kook te brengen. Als dit gedaan is voeg je de rest van de tomatensap toe en breng je het opnieuw aan de kook. Laat het in circa 20 minuten gaar worden en de vocht opnemen met deksel. Laat het hierna nog 10 minuten zonder deksel staan. Als de smaak van de tomaat te overheersend lijkt naar je zin kan je een deel van de tomaten sap vervangen voor water. Al het vocht moet verdampen.

Bereiding Griekse suzuki:
Meng het gehakt in een schaal met de ingrediënten. Voeg de fetakaas toe naar smaak. Zorg dat het vlees een ovale, iets platte vorm heeft. Bak ze om en om bruin in de grillpan.

Bereiding Griekse Gyros
Doe het varkensvlees in een schaal met een scheutje olijf olie. Voeg vervolgens alle kruiden naar smaak toe. Voeg 1 rode ui toe aan het vlees. Het lekkerste is om even in de koelkast te zetten zodat het vlees de kruiden goed kan opnemen. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak het vlees klaar. Voor een lekker gegrilld smaakje kan je het vlees daarna nog even gauw in de grillpan doen. Voeg het andere rode uitje rauw toe.

Bron

Kennissen

Serveertip

Lekker met een stokbroodje met kruidenboter vooraf en koolsalade als extra.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten