Zeeuws spek langzaam gegaard (slowcooking!)

  • Regionaal, Bijgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 13-09-2012
  • Zeeuws spek langzaam gegaard (slowcooking!)

    Zeeuws spek langzaam gegaard (slowcooking!)

    Zeeuws spek langzaam gegaard (slowcooking!)

Iedereen kent wel het Zeeuwse spek, dun gesneden plakjes voor op brood. Je kunt het ook zelf maken, vreselijk lekker warm en koud. Dus als je een keer wilt scoren en niks te doen hebt dan is dit wat lekkers.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kilo buikspek
8 gram zwarte peper
20 gram zeezout
20 gram kristalsuiker
1 t kurkuma
2 el mosterd
Paar gekneusde jeneverbessen
4 el olijfolie
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
ovenrooster

Bereidingswijze

Neem het stuk buikspek en prik er met een vork gaten in. Maak het marinademengsel met de spullen die hierboven staan. De verhoudingen goed aanhouden (neem even een digitale keukenweegschaal). Dan het marinademengsel goed in het stuk spek masseren met je handen. Gewoon even spelen alsof je fysiotherapeut bent. Dan de oven aansteken en voorverwarmen op 80 – 100 graden, beslist niet meer. Leg nu het stuk gemarineerde spek op het rooster en laat het 4 – 5 uur langzaam op lage temperatuur garen. Nou garen doet het dus, maar het is niet droog, maar lekker mals en krokant. Daarom ben ik groot voorstander van slowcooking. Geef hem de laatste 7 minuten nog even een tikje onder de grill.
Heerlijk als snack bij de borrel en als je het af laat koelen en er dunne plakjes van snijd zalig op brood. Warm kun je het bij winterse bijgerechten eten. Dat deed men vroeger ook. Afgedekt bewaren in de koelkast en prima in te vriezen ! NB. Buikspek is niks anders dan speklap zonder zwoerd, maar dan aan één stuk. Kopen bij de slager. Gaarheid kun je controleren door er na minimaal 4 uur eens met een vork in te prikken.

Serveertip

Warm bij wintergroenten, koud op brood of bij de borrel als snack.

Laatste reacties

Woerlee69 avatar
Woerlee69 16-09-2020

heerlijk recept! Ik gebruik het ook voor varkenswangen. Het vlees is mals, zacht en heerlijk van smaak. Het liefst laat ik het 1 nacht marineren.

partymanpatrick avatar
partymanpatrick 30-03-2015

Hoi Alex, je kunt het ook eerst een tijdje, een dag of zo, in de koelkast laten marineren.

molenmeisje avatar
molenmeisje 14-12-2013

Hoi Alex, Na een overheerlijke massage staat knorrie tevreden in een heerlijk warme oven. Als er weer foto's geplaatst kunnen worden zal ik je het eindresultaat zeker sturen. Fijn weekend Hanneke

rikie1 avatar
rikie1 19-11-2013

Ligt in de slowcoker, ben benieuwd

rikie1 avatar
rikie1 19-11-2013

Ligt in de slowcoker, ben benieuwd

jokerenn avatar
jokerenn 09-11-2013

Ik heb het eergisteren gemaakt en het overtrof al mijn verwachtingen, ik heb per ongeluk 25% teveel kruiden gebruikt, en jeneverbessen had ik niet maar het is perfect. Hartelijk dank hiervoor!

jokerenn avatar
jokerenn 08-11-2013

Lijkt me heerlijk! Ik ga het vandaag uitproberen. Ik eet vanavond andijviestampot, daar zal het lekker bij smaken en de rest in de koelkast voor op het brood. Dank je!

pwiggers avatar
pwiggers 07-11-2013

Ik kom dit recept net tegen Alex. Heerlijk in mijn slowcooker! Ga ik zeker een keer maken. Bedankt, Petra

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 06-11-2013

Deze lijkt me ook wel lekker voor op roggebrood bij de erwtensoep Alex. Kan lekker in de oven staan terwijl ik mijn was sta te strijken. Bedankt voor het delen, groetjes Wilmie,

estherbakermans avatar
estherbakermans 24-04-2013

hallo alex mijn dochter is hier dol op ik maak het altijd met peper zout en mosterd op 200 graden ga nu jou manier proberen zal wel lekker zijn daar twijfel ik niet aan gezien de recepten die ik van jou geprobeerd heb allemaal goed gr esther

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten