1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Regionale keuken
  5. Zeeuws spek langzaam gegaard (slowcooking!)

Zeeuws spek langzaam gegaard (slowcooking!)

  • Regionaal, Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 13-09-2012

Ingrediënten 4 personen


1 kilo buikspek
8 gram zwarte peper
20 gram zeezout
20 gram kristalsuiker
1 t kurkuma
2 el mosterd
Paar gekneusde jeneverbessen
4 el olijfolie


Verder heb je nodig


Ovenrooster


Zeeuws spek

heel langzaam gegaard, botermals, lekker toch?

heel langzaam gegaard, botermals, lekker toch?

Iedereen kent wel het Zeeuwse spek, dun gesneden plakjes voor op brood. Je kunt het ook zelf maken, vreselijk lekker warm en koud. Dus als je een keer wilt scoren en niks te doen hebt dan is dit wat lekkers.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Neem het stuk buikspek en prik er met een vork gaten in. Maak het marinademengsel met de spullen die hierboven staan. De verhoudingen goed aanhouden (neem even een digitale keukenweegschaal). Dan het marinademengsel goed in het stuk spek masseren met je handen. Gewoon even spelen alsof je fysiotherapeut bent. Dan de oven aansteken en voorverwarmen op 80 100 graden, beslist niet meer. Leg nu het stuk gemarineerde spek op het rooster en laat het 4 5 uur langzaam op lage temperatuur garen. Nou garen doet het dus, maar het is niet droog, maar lekker mals en krokant. Daarom ben ik groot voorstander van slowcooking. Geef hem de laatste 7 minuten nog even een tikje onder de grill.
Heerlijk als snack bij de borrel en als je het af laat koelen en er dunne plakjes van snijd zalig op brood. Warm kun je het bij winterse bijgerechten eten. Dat deed men vroeger ook. Afgedekt bewaren in de koelkast en prima in te vriezen ! NB. Buikspek is niks anders dan speklap zonder zwoerd, maar dan aan één stuk. Kopen bij de slager. Gaarheid kun je controleren door er na minimaal 4 uur eens met een vork in te prikken.

Serveertip

Warm bij wintergroenten, koud op brood of bij de borrel als snack.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf


Reacties (25)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top