Provencaalse runderstoofschotel, heerlijk in de herfst!

  • Frans, Feestmaaltijd
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 10-09-2012
  • Provencaalse runderstoofschotel, heerlijk in de herfst!

    Provencaalse runderstoofschotel, heerlijk in de herfst!

    Provencaalse runderstoofschotel, heerlijk in de herfst!

  • Provencaalse runderstoofschotel, heerlijk in de herfst!

    Provencaalse runderstoofschotel, heerlijk in de herfst!

    Provencaalse runderstoofschotel, heerlijk in de herfst!

Dit is één creatie van mij die we elk najaar en ook in de winter regelmatig eten. Een geweldig herfstrecept barstensvol smaak en gezonde dingen. Uiterst compleet en hier heb je wel 2x een goede maaltijd aan. Voor de mensen die een slowcooker hebben is dit uitermate geschikt. Als je van slank en botermals stoofvlees houd lekker proberen en smullen, ik hoor het wel.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kilo sucade- of riblappen
3 teentjes knoflook (fijn)
3 laurierblaadjes
Zeezout
Zwarte peper
2 t knoflookpoeder
750 ml droge rode wijn
2 kopjes bloem
Olijfolie (paar scheuten)
2 grote uien (in blokjes)
500 g wortels (in brokken)
250 g champignons
2 el peterselie
4 aardappels vastkokend (in partjes)
450 g diepvries doperwten
2 kopjes vleesbouillon
½ kopje zongedroogde tomaten
1 el rozemarijn
Beetje tijm
2 el worchestersaus
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grote braadpan of pan met dikke bodem of slowcooker.

Bereidingswijze

Snij het vlees in blokjes, doe in een schaal met de helft van de wijn en de knoflook en de laurierblaadjes en laat het een nachtje marineren in de koelkast. Als wijn heb ik een goedkope fles pinot noir gebruikt want dat is een lekkere volle fruitige wijn. Snij alle groente, zorg dat het klaarstaat want werkt sneller. Neem nu een grote braadpan met een dikke boden. Haal de blokjes rundvlees uit de marinade (de marinade niet weggooien, laurierblaadjes verwijderen!), doe een flinke scheut olijfolie in de pan, smeer de blokjes vlees in met zout en peper en haal ze door de bloem en bak ze snel om en om bruin. Doe nu de rest van de marinade in de pan met de overgebleven scheut wijn, de uien en de vleesbouillon en laat lekker 2 uur op laag vuur pruttelen. Het vlees kan nu garen en wordt zo botermals. Voeg nu de rest toe, de aardappels, wortels, champignons, tomaten, rozemarijn en tijm en gaar dit een half uur mee. Breng op smaak met worchestersaus en eventueel nog wat zout. Voeg tenslotte de erwten toe want die hebben niet zo lang nodig en laat ze nog eventjes 10 minuten mee pruttelen. Let er op dat de bevroren erwten niet stuk gaan want dat is niet de bedoeling. Je hebt nu een uiterst complete, slanke en zeer voedzame schotel die prima past bij de herfst en de winter en waarvan je misschien wel 2x van kan smullen. Laat maar eens weten wat je er van vond. Een dag later is het nog lekkerder. Allen smakelijk !

Serveertip

Lekker met wat frisse komkommer en eventueel wat extra aardappelpuree.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Tomklaassens1 avatar
Tomklaassens1 26-01-2020

Ik heb de schotel deze keer bereid in de slowcooker. Het eerste uur op high en daarna zes uur op low. Het vlees was toen nog niet mals genoeg om te kunnen eten. Na een half uurtje in de snelkookpan was het wel eetbaar en zeer smakelijk. Hoe lang in de slowcooker raad je aan?

Tomklaassens1 avatar
Tomklaassens1 15-02-2019

Het was een erg lekkere stoofschotel. Met wat aanpassingen gemaakt n.a.v. de reacties die soms waardevolle info opleveren. Bedankt.

helenici62 avatar
helenici62 25-11-2015

We hebben er van gesmuld!!!!Heb hem nog een dag laten staan, toen was hij helemaal heerlijk!!Bedankt voor dit heerlijke recept!!

shpyro avatar
shpyro 18-10-2015

Heb hem nu in de slowcooker opstaan, wel met iets minder vocht omdat het in de slowcooker toch minder inkookt, ruikt al goed. Ben benieuwd.

Purrie avatar
Purrie 12-11-2014

zo maak ik hem ook ongeveer maar dan nog met een hand (!) provencaalse kruiden erdoor... en binden met n plakje ontbijtkoek. Altijd smullen, stoofvlees!

Connie1971 avatar
Connie1971 18-02-2014

Ik ben er nog druk mee bezig maar even voorgeproefd en het smaakt nu al lekker

Kaatjesaartje avatar
Kaatjesaartje 15-10-2012

heb je recept afgelopen weekend gemaakt, ik vond t lekker, maar volgende keer zullen wij het vlees niet meer marineren in de rode wijn, het was voor ons iets teveel wijn smaak, maar verder lekker recept! dank je wel voor het delen.

moniquek1 avatar
moniquek1 06-10-2012

vrijdag je runderschotel gegeten met me moeder we vonden het heerlijk, ik had er nog aardappels en sla bij dus een goede gezonde maaltijd dank je voor dit heerlijke recept. monique

moniquek1 avatar
moniquek1 05-10-2012

gisteren je runderstoofschotel gemaakt alleen heb ik andere wijn er in gedaan omdat deze goedkoper was Kaapse pracht natuurlijk even geproefd lekker ga het vanavond met me moeder eten je hoort het wel hoe ze het vond groetjes Monique

omaroeltje avatar
omaroeltje 26-09-2012

Jammer, maar hier vonden ze het niet zo lekker. Vlees was niet mals te krijgen (sucadelappen), misschien de verkeerde wijn gebruikt? Ik weet het niet maar kreeg het verzoek om voortaan een ander stoofpotje te maken.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten