Appel-cranberry pasteitjes
- Internationaal, Banket
- 30-60 min.
- Geplaatst op 09-09-2012
Ook dit is er eentje die er mag wezen. Deze pasteitjes kun je nemen bij de thee. Leuk in het najaar en helemaal leuk met de feestdagen.
Ingrediënten 4 personen
150 g koude boter150 g meel
Zout
1 tl sinaasappelzest (zest = culinair woord voor geraspte schil)
2 eieren
400 g appelen
150 g (diepvries)cranberries
1 tl kaneel
1 mespunt kruidnagel- poeder
70 g suiker
50 ml rode port of zoete sherry
50 ml appelsap
½ el maizena
Benodigdheden
mixer, vormpjesBereidingswijze
Snij de boter in stukjes en meng met het meel tot een kruimeldeeg. Voeg een snufje zout, zest, 1 ei en 2 el ijskoud water toe, meng door elkaar en kneed tot een glad deeg. Vorm een platte rechthoek van het deeg en laat het in vershoudfolie 1 uur in koelkast rusten. Schil de appels en snij in stukjes. Doe samen met de cranberries, kaneel, kruidnagelpoeder en 50 g suiker, port of sherry en appelsap in pan en laat zonder deksel 10 minuten pruttelen. Meng de maizena met 1 el koud water en voeg dit toe. Laat koken tot het dikker wordt. Verdeel het appelmengsel over 4 vuurvaste schaaltjes (van 200 ml inhoud) en laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 C (hetelucht 180 C). Rol het deeg uit tot ½ cm. Steek 4 cirkels uit die ± 1 cm groter zijn dan de rand van het schaaltje. Steek uit elk deegrondje in het midden een sterretje of cirkel uit. Bestrijk de randen van de schaaltjes met geklopt ei, leg het deeg op de schaaltjes, druk de randen aan en bestrijk ook de bovenkant met ei. Strooi de resterende suiker er overheen. Bak de pasteitjes in het midden van de oven in 15 minuten knapperig goudbruin.
Bron
Taartenboek
Serveertip
met poedersuiker
Laatste reacties
Er zijn nog geen reacties