Dorade gemarineerd in gekruide wijn met aardappelschijfjes

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 06-09-2012
  • Dorade gemarineerd in gekruide wijn met aardappelschijfjes

    Dorade gemarineerd in gekruide wijn met aardappelschijfjes

    Dorade gemarineerd in gekruide wijn met aardappelschijfjes

  • Dorade gemarineerd in gekruide wijn met aardappelschijfjes

    Dorade gemarineerd in gekruide wijn met aardappelschijfjes

    Dorade gemarineerd in gekruide wijn met aardappelschijfjes

  • Dorade gemarineerd in gekruide wijn met aardappelschijfjes

    Dorade gemarineerd in gekruide wijn met aardappelschijfjes

    Dorade gemarineerd in gekruide wijn met aardappelschijfjes

  • Dorade gemarineerd in gekruide wijn met aardappelschijfjes

    Dorade gemarineerd in gekruide wijn met aardappelschijfjes

    Dorade gemarineerd in gekruide wijn met aardappelschijfjes

Voor wie het aandurft om met hele vissen te werken in plaats van filets; een gerecht om van te zwelgen!

De dorade grise wordt ook wel zeebrasem of zeekarper genoemd en heeft per 100 gram 4,6 gram vet (dit wordt dan ook een vette vis genoemd). De dorade rosé heeft per 100 gram 1-2 gram vet, de zeebaars 2,5 gram. In het originele recept worden zeebrasems genoemd, maar ik gebruikte zeebaars omdat de dorades uitverkocht waren en dat ging prima.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
4 dorades/zeebrasems of zeebaarzen (een ruime kilo)
800 gram aardappels (vastkokende)
600 ml droge witte wijn
takje tijm
1 sjalot
5 kardemompeulen, gekneusd
1kaneelstokje
korianderpoeder
zwarte peperkorrels
30 gram grof zeezout
80 gram ghee/ geklaarde boter
kurkuma/geelwortel
extravergine olijfolie
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
mandoline of keukenmachine met snijplaat

Voorbereiding

Vraag de visboer om de vissen te schubben en de ingewanden te verwijderen (kop laten zitten) of doe dit zelf.
Kook de wijn ca. 3 minuten met 1 el geplette peperkorrels, 1 gebroken kaneelstokje, 5 geplette kardemompeulen, 1 el korianderpoeder, 30 gram zeezout, een takje tijm en de in stukken gesneden sjalot. Laat geheel afkoelen.
Was de vissen en snijd de zijkanten in met 3 schuine sneden. Leg ze in een bak en schenk de gekruide wijn erover. Laat ze 2-3 uur marineren en keer ze af en toe om.
Schil de aardappels en snijd ze met een mandoline of keukenmachine in flinterdunne schijfjes. Leg de schijfjes ca. 30 minuten in koud water.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200C.
Giet de aardappels af en bestrooi ze met zout en peper. Smelt de geklaarde boter en hussel dit door de aardappelschijfjes, zodat ze allemaal bedekt zijn.
Leg de helft van de schijfjes op een bakplaat (of in een ruime ovenschaal) en leg de uitgelekte vissen er bovenop. Bedek de vissen met de resterende aardappels en schuif de plaat in de oven.
Bak de aardappels en vissen in 25-30 minuten gaar. ( Ik heb de ovenplaat even kort boven in de oven onder de grill gezet om de aardappeltjes een tikkie extra te geven.) Neem de plaat/schaal uit de oven en besprenkel de aardappels met een scheutje goede olijfolie. Strooi er tot slot wat kurkuma/geelwortel over en serveer direct.

Bron

La Cucina Italiana, ietsje aangepast

Serveertip

(Ik zette er nog wat geraspte Parmezaan bij op tafel om over de aardappeltjes te strooien)

Laatste reacties

Fressnapf avatar
Fressnapf 06-09-2012

Lijkt me lekker Joke. Jammer dat de Dorade`s op waren. Ga ik een keer proberen en o ja je bent vergeten het gebroken kaneelstokje bij de ingrediënten te vermelden.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten