Arroz de Peixe

  • Portugees, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 04-09-2012

Een fantastische Portugese schotel met als basis rijst, koriander, veel vocht en heerlijke vis (bij voorkeur zeeduivel).

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Vis: liefst zeeduivel (die engerd), maar dat is lang niet altijd verkrijgbaar, dus andere stukken vis kunnen ook, wel witvis! Reken een 150-200 gram p.p. De vis in flinke brokken.
Grote garnalen zoals tiger shrimp, met kop en staart, 2 – 3 p.p.
Eventueel een kipfilet erbij (is lekkere combinatie)
4-5 volle lepels olijfolie
2 uien
6 teentjes knoflook
1 grote tomaat
Flinke bos verse koriander
Paar takjes peterselie
Glas witte droge wijn
Visbouillon, of kippenbouillon , of combinatie (experimenteren naar eigen voorkeur)
Zout en veel verse peper
Pimento doce, zoete paprikapoeder, 2 eetlepels
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
een sudderpan met dikke bodem

Voorbereiding

Snijd de ui aan kleine stukjes
De knoflook aan dunne plakjes
De tomaat in kleine stukjes
De vis in flinke brokken (minstens 3-haps)
Als je zeeduivel kunt krijgen: niet ontvellen.

Bereidingswijze

Doe de olie in de pan op gematigd vuur.
Daarbij de ui, na paar minuten de knoflook + ongeveer de helft van de koriander inclusief de steeltje en een paar takjes peterselie. Dit een 5 minuten sudderen (niet bruin laten worden).
Dan de tomatenstukjes erbij en als dat wat kookt, dan het glas witte wijn erbij.
Intussen de eventuele kipfilet in brokken snijden, peper en zout erop en een halve eetlepel pimento doce erover strooien. In aparte koekenpan in olie aanbraden. Hoeft niet gaar te worden.
Dan de bouillon in de pan, als het kookt de rijst erbij en als het kookt de kip erbovenop, pit lager draaien zodat het net aan de kook blijft.
Dan de visbrokken erboven op en zachtjes garen (totaal ongeveer 20 minuten)
Na de eerste 10 minuten de rest van de koriander (nu allen de blaadjes) erbij + de garnalen.
Zorg ervoor dat het steeds heel nat blijft, er moet steeds een echte laag vocht op blijven staan van een kleine centimeter en dat lukt prima door er af en toe nog wat witte wijn bij te schenken.
Proeven en indien nodig nog op meer smaak brengen met zout, peper, en eventueel nog wat extra koriander-knoflook mengsel. De smaak van de verse koriander is in dit gerecht cruciaal!

Bron

goed opgelet in Portugal

Serveertip

Ondanks dat het een beetje soepig is, gewoon op een plat bord en toch het nat vooral meescheppen, want dat is vurrukkellijk, dus beetje brood erbij is ook lekker.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten