Oost-Vlaamse vlaai
- 60-120 min.
Deze vlaai is een streekspecialiteit van de Belgische provincie
Oost-Vlaanderen.
Van dit eenvoudig recept bestaan diverse varianten en werd oorspronkelijk
gemaakt van diverse overschotjes aan koeken en beschuit.
De vlaai is heerlijk als dessert of vieruurtje bij koffie.
Ingrediënten 8 recipe.people
1 liter melk150 g peperkoek
125 g speculaas
100 g beschuit
100 g gedroogd fruit
3 eieren
3 eetlepels bloem
5 eetlepels kandijsuiker
2 eetlepels kandijsiroop
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 349,79 kcal |
Koolhydraten | 57,98 g |
Eiwitten | 10,52 g |
Vetten | 7,71 g |
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C (160°C indien met luchtcirculatie).
Bereidingswijze
Neem ongeveer de vierde van de melk, zeef de bloem erin en mix met de
eieren.
Breng de rest van de melk aan de kook. Breek ondertussen de peperkoek,
speculaas en het beschuit in stukjes en voeg toe.
Voeg de kandijsuiker toe en mix het geheel.
Voeg de twee melkmengsels samen.
Voeg er de kandijsiroop aan toe.
Neem een vuurvaste schotel en boter deze in.
Snij het gedroogd fruit in kleine brokjes en verspreid deze over de bodem
van de schotel.
Giet de bereiding in de schotel en plaats het in de voorverwarmde oven
gedurende een uur.
Verminder na ongeveer een half uur de temperatuur van de oven met 20 °C.
Neem een tandenstoker en prik in de vlaai. Als deze er droog terug uitkomt,
is de vlaai klaar.
Laat nog een nacht afkoelen.
Bron
http://nl.wikibooks.org
Serveertip
Suggesties
De verhouding peperkoek / speculaas / beschuit kan zonder het resultaat te
beïnvloeden in mindere mate aangepast worden.
De vlaai kan donkerder gemaakt worden door een eetlepel kandijsuiker minder
en een eetlepel kandijsiroop meer nemen.
Smaakgevers:
een koffielepel kaneel
100 g gedroogd fruit naar keuze, bijvoorbeeld gedroogde pruimen, rozijnen of
gekonfijt fruit.