druivenketchup

  • Wereld, Saus/dressing
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 02-09-2012
  • druivenketchup

    Druivenketchup

    Druivenketchup

  • druivenketchup

    Druivenketchup

    Druivenketchup

Een alternatief voor de tomatenketchup

Deel dit recept

Ingrediënten
-1 kilogram blauwe druiven (zonder steeltjes)

-350 gram licht bruine basterdsuiker

azijn:
-2 deciliter (= 200 gram) voor zoete druiven
of
-1/8 liter (= 125 gram) als de druiven zelf al iets zuurs in zich hebben (bijvoorbeeld als ze uit eigen tuin komen)

-1 afgestreken theelepel zout

kruiden: (Tip: Neem afgestreken theelepels voor milde, volle theelepels voor pikante ketchup)
-2 theelepels kaneel
-1 theelepel gemberpoeder
-1/2 theelepel peper
-1/2 theelepel nootmuskaat
-1/4 theelepel
-kruidnagelpoeder
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
grote pan/zeef

Bereidingswijze

Spoel de druiventrossen onder de koude kraan af.

Haal de druiven van de trossen en doe ze in een pan.

Doe een heel klein beetje water bij de druiven en breng ze aan de kook.

Laat ze zonder deksel circa 15 minuten koken tot alle druiven zacht zijn. Roer af en toe en let goed op dat ze niet overkoken.
Intussen:
Pak een grote wijde pan en doe daar de rest van de ingrediënten in.

Leg er een gewone zeef op. (Tip: Een fijnmazige zeef raakt verstopt - kies er één waar de druivenpitten net niet door passen.)

Werk de gekookte druivenmassa met behulp van een lepel door de zeef - let op; ook de pulp moet er door, alleen de vellen en pitten mogen in de zeef achterblijven.

Schraap - als alles door de zeef is - de pulp van de onderkant van de zeef af en doe die ook in de pan.


Breng de inhoud van de pan aan de kook en laat de ketchup in wording - zonder deksel - circa 1 tot 2 uur heel zachtjes koken (net borrelen).

Controleer na een uur koken de stand van zaken af en toe en roer om: De ketchup is goed als hij stroperig geworden is en zo`n beetje tot de helft is ingedampt. ( Let op: Hij is dus nog niet dik geworden, dat gebeurt pas tijdens het afkoelen).

Tip: Blijkt de ketchup na afkoelen te dik verdun hem dan tot de gewenste dikte met een beetje gekookt water ( gewoon kraanwater mag ook maar dan is er wel een kans dat de ketchup sneller bederft)

Bron

internet

Serveertip

Gebruik deze ketchup net zo als tomatenketchup, bijvoorbeeld op vlees (zoals karbonade, hot dog, hamburger, kip (filet), schnitzels) of patat frites.
De ketchup kan meteen na afkoelen gebruikt worden. Tip: Giet ketchup die langer bewaard moet worden heet in schone flessen of jampotten met een vacuüm deksel

Laatste reacties

alidada avatar
alidada 20-10-2012

Ik heb je druivenketchup gemaakt, heel lekker van smaak. Ik heb de druivenschillen + pitten + een citroen in stukken gesneden in een neteldoek gedaan en mee laten trekken. De smaak is heerlijk maar meer gelei dan vloeibaar. Dat is ook mede door de citroen enfin, volgende keer iets minder lang laten trekken. Dank je wel voor dit recept het zal zeker vaak gebruikt worden. Ik heb wat foto`s bijgevoegd. [br] Groetjes, Louise

alidada avatar
alidada 05-10-2012

Dit recept heb ik meegenomen Ronald, het intrigeert mij want ik heb er nog nooit van gehoord en wat doe ik dan? Dan wil ik het zelf maken. Je hoort het van mij. [br] Groetjes, Louise

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten