Overheerlijke goed gevulde Moussaka

  • Grieks, Ovenschotel
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 29-08-2012
  • Overheerlijke goed gevulde Moussaka

    Overheerlijke goed gevulde Moussaka

    Overheerlijke goed gevulde Moussaka

  • Overheerlijke goed gevulde Moussaka

    Overheerlijke goed gevulde Moussaka

    Overheerlijke goed gevulde Moussaka

  • Overheerlijke goed gevulde Moussaka

    Overheerlijke goed gevulde Moussaka

    Overheerlijke goed gevulde Moussaka

In een oud Grieks kookboek uit 1998 vond ik dit lekkere recept want had weer eens zin in een lekkere ovenschotel. Daar het recept wat rammelde (sommige dingen ontbraken zelfs) heb ik het uitgewerkt. Deze wil ik delen want was qua smaak een groot succes !

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
2 aubergines, in plakken van 1 cm.
1 kilo vastkokende aardappelen, in plakjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
olijfolie
1 ui, gesnipperd
500 gr rundergehakt
1 theel. gemalen komijn
½ tl kaneel
1 tl paprikapoeder
1 takje rozemarijn, de blaadjes fijngehakt
1 el tijm, fijngehakt
½ tl nootmuskaat
Beetje zout
200 gr. tomatenpuree
300-400 ml. Bechamelsaus
Geraspte oude kaas

Bechamelsaus maak je zo:
Roux:
50 gr roomboter
50 gr bloem
Peper
Zout
Nootmuskaat
½ l halfvolle melk

Boter en bloem in een pan doen, roerend ¾ eenheid melk toevoegen en aan de kook brengen. Dan de kruiden toevoegen en de laatste ¼ e. melk. Nu heb je een dikke saus op smaak.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Pan, ovenschaal

Bereidingswijze

Snijd de aubergines in plakken van ca 1 cm dik. Bestrooi de plakken met zout, zodat het vocht er uit kan trekken. Laat ze minimaal een half uur staan. Kook ondertussen de aardappelen in 10 minuten half gaar. Giet ze vervolgens af. Verhit een beetje olijfolie in een pan en rul het gehakt gaar. Voeg dan de ui en knoflook toe. Haal de blaadjes van de rozemarijn en tijm en hak ze fijn. Voeg de kruiden toe samen met paprikapoeder, komijn en kaneel. Bak alles ongeveer 5 minuten. Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier. Maak de bechamelsaus door boter te smelten, er bloem aan toe te voegen en de melk in gedeelten toe te voegen. Strooi er vervolgens wat kaas en nootmuskaat bij. Verwarm ondertussen de oven op 190 graden. Pak een ovenschaal en leg een laagje aardappelen onderin. Voeg vervolgens het gehaktmengsel toe en daarbovenop de aubergine. Maak af met de bechamelsaus en de kaas. Zet de moussaka ongeveer 20 minuten in de oven. Gril hem dan nog eens 5 tot 10 minuten. Smullen maar weer.

Bron

Oud Kookboek en helemaal aangepast

Serveertip

Lekker met Griekse salade.

Laatste reacties

cuisinier63 avatar
cuisinier63 25-08-2014

Je mist zelf ook nog wat: Wat doe j met de tomatenpuree? Bij de gehakt neem ik aan?

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten