Lekker pittig

1 kilo buikspek met zwoerd
Zeezout
5 el sojasaus
2 el five spices poeder (toko)
Arachide olie (pinda olie)
Heet water
voor de zoetzure saus
200 gr witte basterdsuiker
1 dl witte wijn azijn
Scheut zoete witte wijn
1 tl gemberpoeder of 1 cm verse gember (fijn)
3 el tomatenpuree
Scheut tomatenketchup
1 el allesbinder of maizena
2 el water
Zeezout
Peper
Wok, steelpan
Babi pangang is bij ons Nederlanders een verschrikkelijk populair gerecht. Hoeveel mensen staan er in het weekend wel niet in de rij bij een afhaalchinees om enkele porties van dit `spulletje` te gaan halen? Ik nooit want heb vroeger op koksschool geleerd hoe je dit zelf en lekkerder kunt maken. Met eigen Nasi, dat recept heb ik al eens op Smulweb gezet, een feestmaaltijd om je vingers bij af te likken. Ik zou denken doe er je voordeel mee!
Neem het buikspek (of stukken daarvan). Buikspek is niets anders dan speklap met een velletje. Giet eerst heet water over het vlees want dan wordt het later knapperiger. Maak nu met een scherp koksmes vertikaal inkepingen in het vlees. Smeer het goed in met zout en laat een uurtje staan. Het zout dat onttrekt vocht aan het vlees. Smeer het nu royaal in met five spices poeder (diverse chinese kruiden, ook dit kan je zelf maken). Niets is teveel. Ik heb 2 el gebruikt want sommige mensen vinden té net wat té pittig en marineer af met de sojasaus. Laat het nu ook weer een uurtje staan. Prik er desnoods wat gaatjes in met een vleesvork want zo kan je marinade optimaal intrekken.
Dan de saus: neem een steelpan, doe de ingrediënten er in en breng aan de kook. Goed blijven roeren zodat het een dik, strak geheel wordt. Even proeven en evt. wat zout toevoegen.
Snij dan het vlees in dunne reepjes, neem een wok, doe er de olie in en wok de reepjes gemarineerd vlees op de hoogste temperatuur die je hebt kort lekker krokant bruin ! Gewokte reepjes krokant vlees op een bord leggen en de zoetzure saus er over heen gieten. Leuker, lekkerder en makkelijker kan ik het niet voor je maken, maar je moet het wel even weten.
Heerlijk met nasi
TonyNobo 04-04-2020
Zo geweldig kan eenvoud zijn.
Niets meer aan doen, niet op variëren, dit is goed zo
ik krijg alleen maar complimenten over de Babi Pangang van Fressnapf. Dank je wel!
meeuw405 15-10-2019
Je recept meegenomen en vanavond met de mie op tafel!! Smulgroet Els
Leo_Zuidema689 13-02-2018
ik lees in andere recepten dat het vlees voorgekookt wordt ..is dat hier niet nodig? klinkt iig smakelijk jouw recept vr gr Leo
ShmeAgain 29-09-2016
Hallo, bedoeld je met sojasaus ketjap manis of 'soy sauce'?
Groetjes, Ger
hedy1962 26-04-2015
Hallo Alex ,
Ik heb vanavond je recept van babi pangang gemaakt samen met de tjap tjoi en mie en mijn zoon gaf het grootste compliment.
Hij zei : mam ik wil het NOOIT meer van de Chinees dit is VEEL lekkerder !!! 😄
Dus nogmaals bedankt voor de TOP recepten !!
Groetjes, Hedy