1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Italiaanse keuken
  5. Gnocchi
  6. Gnocchi van zoete aardappel en ricotta

Gnocchi van zoete aardappel en ricotta

  • Italiaans, Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 18-08-2012

Ingrediënten 4 personen


700 gram zoete aardappels, wit vruchtvlees.
3 el ricotta
4- 5 el bloem + extra
1 envelopje saffraan (0,05 gram)
25 gram boter
100 ml milde olijfolie
1 bosje salie, de blaadjes in de lengte gehalveerd
75 gram ongezouten gepelde hazelnoten


Verder heb je nodig


Theedoeken, schuimspaan, vijzel

drogen op een theedoek
drogen op een theedoek
op een apart bord de tonijn

en mediterrane groente

en mediterrane groente
Om je vingers bij op te eten
Om je vingers bij op te eten

Volgens de Delicious een lunchgerecht, maar doet het ook goed als (vegetarisch) voorgerecht voor 4-6 personen. Wij aten het als bijgerecht bij een portie in vanille gemarineerde tonijn; een aanrader voor wie het aandurft om gnocchi te maken!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Kook de zoete aardappel in de schil in ongeveer 20 minuten gaar. Laat ze goed uitstomen en verwijder de schil als de aardappels nog heet zijn. Prak de aardappels fijn en laat even uitlekken in een zeef bekleed met een theedoek. Meng de aardappels met een beetje zout en de ricotta en werk de bloem er met je handen doorheen. Hier komt wat fingerspitzengefĂĽhl om de hoek kijken; je wil een tamelijk zacht, maar wel samenhangend deeg krijgen waar je worstjes van kunt rollen. Het kan zijn dat je net iets meer dan 5 el bloem nodig hebt om een werkbaar deeg te krijgen. Pas op dat je niet te veel bloem toevoegt anders krijg je smakeloze deegballen.
Bestrooi een werkvlak (aanrecht) met bloem en maak lange worstjes van het deeg met een doorsnede van 2 cm. Snijd ieder worstje in stukjes van 2 cm lang en plat ze iets af met een vork. Leg de stukjes deeg (gnocchi) 30 minuten te drogen op een met bloem bestrooide theedoek.

Bereidingswijze

Rooster de hazelnoten goudbruin in een droge koekenpan. Wrijf de saffraan fijn in een vijzel. Smelt de boter met de saffraan in een steelpannetje op een laag vuur. Verhit de olijfolie in een koekenpan en frituur de salieblaadjes in 1-2 minuten knapperig.
Breng een grote pan water met zout aan de kook en kook de gnocchi gaar (eventueel in porties) tot ze boven komen drijven (ongeveer 1 minuut). Schep de gnocchi voorzichtig met een schuimspaan uit het water en laat even uitlekken. Verdeel de gnocchi over 4 voorverwarmde borden. Giet de saffraanboter erover, bestrooi met de salieblaadjes, wat zeezout (fleur de sel) en de hazelnoten.

Serveertip

Volgende keer – en dat kost meer tijd – ga ik de aardappels in de oven poffen zodat ze wat droger zijn; gaatjes in de schil prikken en 1 tot 1 ½ uur op 200°C. De saffraan botersaus gaan we in iets grotere hoeveelheid maken met geklaarde boter, zodat de smaak nog verfijnder wordt.

Hier is de link naar het recept met tonijn dat er zo goed bij past!!

Bron

Delicious



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jokevd1


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jokevd1
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top