Tulband cake

  • Tsjechisch, Nagerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 17-08-2012
  • Tulband cake

    Tulband cake

    Tulband cake

  • Tulband cake

    Tulband cake

    Tulband cake

  • Tulband cake

    Tulband cake

    Tulband cake

Dit is een lekkere en zoete gewoonte om te maken in Tsjechië. Daar word deze tulband cake, Bábovka genoemd en er is geen 1 Tsjech die niet weet wat dat is en hoe je het maakt. In Nederland is deze echter nog niet heel bekend.

Het is een ideaal gezins cake en hij is heel lekker. Je kunt de zoetheid zelf bepalen door er meer of minder poedersuiker overeen te strooien. Je kunt deze cake gebruiken als nagerecht maar natuurlijk ook gewoon als tussendoortje

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
*250 gram boter
*200 gram suiker
*1 zakje vanilliesuiker
*4 eieren
*Snufje zout
*Klein beetje geraspe citroenschil
*sap van 1 citroen
*250 gram bloem
*2 theelepels bakpoeder

wat boter en meel extra voor het insmeren van de vorm.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
1 Sateé prikker
Tulband bakvorm

Voorbereiding

Warm de oven op, op ongveer 150° C.
Zweep boter met suiker en vanillesuiker tot een schuimig geheel. Dan voeg de 4 eieren, snufje zout, geraspte citroenschil en het sap van de citroen toe.
Voeg dan de 250 g bloem toe
samen met de 2 theelepels bakpoeder(in zakjes)

Bereidingswijze

Nu je het deeg klaar hebt Smeer je de vorm in met wat boter en bestrooi je de binnenkant met een klein beetje meel. Nu doe je het deeg inde vorm en bak je het in de oven bij 175 ° C voor ongeveer 45 minuten totdat het een mooie goude kleur heeft gekregen. Om te controleren of de cake klaar is prik je met een sateé prikker in de cake, komt die er schoon uit dan betekend dat, dat de cake klaar is. Plakt er nog veel deeg aan dan betekend dat, dat je de cake nog wat in de oven moet laten zitten. Maar doe dit niet te lang!

Bron

Tsjechische Traditie

Serveertip

Strooi wat poedersuiker over de al gebakken deeg om de puntjes op de i te zetten.

Doe wat stukjes chocola in het deeg voordat je deze in de oven doet. Je krijgt koe-achtige chocolade vlekken in je cake en dat varieërd de smaak.

Laatste reacties

iphone_1324739012 avatar
iphone_1324739012 23-12-2013

ik heb hem gemaakt maar de tulband is mislukt Kwam zacht uit de oven…wat deed ik verkeerd? wat ik verwarrend vond was dat er eerst staat voorverwarmen op 150 graden en dan moet de tulband in een oven van 5 graden

iphone_1324739012 avatar
iphone_1324739012 23-12-2013

Hoezo gemakkelijk? die van mij was helemaal week Wat deed ik fout? Ik vind het ook verwarrend dat er err

iphone_1324739012 avatar
iphone_1324739012 23-12-2013

Hoezo gemakkelijk? die van mij was helemaal week Wat deed ik fout? Ik vind het ook verwarrend dat er err

celia-bax avatar
celia-bax 05-03-2013

Ik heb hem net gemaakt en hij is echt Heerlijk!!!!

therion avatar
therion 17-02-2013

Staat in de oven. Ben benieuwd! Heb de vanillesuiker vervangen door homemade vanille extract.

jiwi avatar
jiwi 25-12-2012

In Nederland wordt ook tulband gegeten met kerst. Ik kan me niet anders herinneren dan dat mijn moeder tulband had, dan met krenten erin. Ik heb hem deze keer ook weer gemaakt, net als mijn zus. Ik heb zelf geen dochters en vraag me af of mijn zoons de traditie gaan voortzetten of dat het hier ophoudt.

Marge1981 avatar
Marge1981 16-11-2012

Wat een lekkere tulband, en een makkelijk recept deze wordt zeker nog vaker gemaakt!!

thuisbijmiranda avatar
thuisbijmiranda 30-10-2012

hallo, wat een fijn recept. Ik heb in plaats van een tuland, het beslag in 20 cupcakes gedaan. Twintig minuten in de oven en klaar! Heerlijk

meijer.g avatar
meijer.g 18-09-2012

Gelukt was een lekkere recept en niet zo moeilijk

meijer.g avatar
meijer.g 18-09-2012

Gelukt was een lekkere recept en niet zo moeilijk

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten