Pittige Franse uiensoep met een twist (Pot au Feu)

  • Frans, Soep
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 15-08-2012
  • Pittige Franse uiensoep met een twist (Pot au Feu)

    Pittige Franse uiensoep met een twist (Pot au Feu)

    Pittige Franse uiensoep met een twist (Pot au Feu)

Met warm zomerweer en met koud herfst-of winterweer altijd een heerlijke opkikker bij de hand vol smaak die beslist niet is te vergelijken met zakjes, pakjes en blikken. Probeer maar eens en je wilt nooit meer anders.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
50 gr roomboter
50 gr bloem
1 kilo uien, (in halve ringen gesneden)
3 teentjes knoflook (ragfijn geperst)
2 liter runder-of kippenbouillon
250 ml witte wijn
1 laurierblad
2 el tijm
Verse Peterselie
Zeezout
Zwarte peper uit je molen
Flinke scheut Cognac (voor een pittige twist)
150 gr Old Amsterdam of beter Parmezaan (geraspt)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grote pan

Bereidingswijze

Neem een goede, grote pan, smelt de boter en doe de uien er in. Laat, al roerend de uien een beetje karameliseren (ze worden dan glazig-bruin). Knoflook toevoegen en de bloem. De ROUX, de basis is er nu, maar blijf roeren. Schenk nu langzaam de bouillon, de wijn en een flinke scheut cognac er bij (ik gebruik het liefst runderbouillon). De alcohol uit de wijn en de cognac zullen verdampen, de smaken die blijven. Laurierblad, tijm er in en lekker laten pruttelen. Je uien beginnen nu smaak af te geven. Uiteindelijk even proeven en verder op smaak brengen met zout en de peper. Haal het laurierblad er uit en doe de soep in kommen. Garneer ze af met de verse peterselie en royaal kaas en zet ze even onder de grill. De kaas gaat nu lopen. De soep is klaar, heet opdienen en je hebt nu een stevige en smaakvolle opkikker, smullen maar.

Serveertip

Heerlijke opkikker met warm en koud weer.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten