Coq au vin op provencaalse wijze

  • Frans, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 28-07-2012
  • Coq au vin op provencaalse wijze

    Coq au vin op provencaalse wijze

    Coq au vin op provencaalse wijze

Dit bekende gerecht uit de Franse keuken vergt behoorlijk wat tijd, maar dan krijg je wel een heerlijk gestoofd kippetje! Alle smaken van de kruiden en de wijn trekken in de kip en maken een prachtig mooie en heerlijke saus. Perfect voor een etentje. Haal een mooie vette scharrelkip bij de poelier want het is van belang dat je een kip van goede kwaliteit gebruikt. Vraag de poelier om de kip in acht stukken te snijden.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 grote vette kip, in acht stukken (kopen bij de poelier)
2/3 fles rode wijn
2 laurierblaadjes
2 takjes verse tijm
½ el oregano
Zout
Peper
125 g spekblokjes
50 g boter
10 zilveruitjes
200 g champignons
1 grote winterpeen (in plakjes doormidden)
2 tl olijfolie
3 el bloem
500 ml kippenbouillon
75 ml cognac
1 el tomatenpuree
2 el verse peterselie, fijngehakt
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 980,00 kcal
Koolhydraten 17,64 g
Eiwitten 72,65 g
Vetten 53,77 g
Benodigdheden
braadpan met dikke bodem

Bereidingswijze

Maak eerst een marinade van de wijn, de laurier, de tijm en oregano. Breng op smaak met peper en zout en voeg de stukken kip toe. Marineer de kip het liefst een hele nacht, of minimaal een uur. LET OP: afgedekt in de koelkast laten staan! Was de champignons schoon en verwijder indien nodig de onderkant van de steeltjes. Snijd ze in de lengte doormidden. Smelt nu 2/3 van de boter in een grote braadpan en bak hierin eerst het spek even uit. Voeg dan de zilveruitjes en de wortelplakjes toe en laat ze bruin kleuren. Voeg als laatste de champignons toe en bak deze nog 5 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper. Neem dit dan uit de pan en houd apart. Pak nu de gemarineerde kip en giet de kip af, maar bewaar de marinade. Dep de kip droog met een stuk keukenpapier en wrijf de stukken in met zout en peper. Voeg de resterende boter en de olijfolie toe aan de braadpan, laat goed heet worden en bak de kip hierin bruin. Bestuif de kip met bloem. Giet de cognac erop en laat dit op hoog vuur verdampen. Roer de braadresten los van de pan. Verwarm de kippenbouillon. Schenk de bouillon bij de kip. Voeg de marinade en de tomatenpuree toe en laat op matig vuur afgedekt 45-60 min. pruttelen, of totdat de kip zacht en gaar is. Strooi er dan nog extra de verse peterselie over.

Bron

Frans kookboek en door mij aangepast.

Serveertip

Lekker met gekookte aardappels of gekookte (baby) krieltjes en peterselie worteltjes.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Tukker88 avatar
Tukker88 22-08-2012

lijkt mij erg lekker..heb dit recept meegenomen, dank!

inekevlaskamp avatar
inekevlaskamp 07-08-2012

lijkt me wel erg lekker.Dank je wel .Stuur het door naar mijn zusje.Houd er ook van.Groet Ineke

deonart avatar
deonart 07-08-2012

kan niet missen deze kippetje.

buonaforchetta avatar
buonaforchetta 07-08-2012

Lijkt me heerlijk! HG, Annemarieke

alidada avatar
alidada 30-07-2012

Dit neem ik mee en ga het eens proberen om dit in de slowcooker te laten garen. Groetjes, Louise

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten