Heerlijke zomerse plaatpizza met een boel lekkers

  • Italiaans, Feestmaaltijd
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 22-07-2012
  • Heerlijke zomerse plaatpizza met een boel lekkers

    Heerlijke zomerse plaatpizza met een boel lekkers

    Heerlijke zomerse plaatpizza met een boel lekkers

Hartstikke lekker en leuk om eens te maken en dan buiten op te eten. Als begeleider drink je bijvoorbeeld een heerlijk glaasje koude, frisse, Lambrusco. Ook de kinderen likken hun vingertjes hierbij af.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Het deeg:
500 g patentbloem
1 zakje instant gist
3 eetlepels olijfolie
Extra bloem om te bestuiven
2 tl zout
350 ml lauw water
Olijfolie om in te vetten

Basissaus:
1 blik gepelde tomaten
1 tl oregano
1 tl tijm
1 tl basilicum
Zout
Peper
2 tl knoflookpoeder

Beleg:
Doe er op wat je lekker vind. Kastanjechampignons, salami, ham, ontbijtspek, olijven, blikje tonijn, sardines, garnalen, paprikareepjes, cherrytomaatjes, verse roomkaas, parmezaanse kaas, oude kaas, geraspte kaas, danish blue of gorgonzola, mozarella, brie, camembert, courgette, brocolliroosjes, ananas, uienringen, rundergehakt, kruiden. Je kunt het zo gek niet bedenken.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
bakplaat, kom, zeef, deegroller

Bereidingswijze

De ingrediënten voor de basissaus in een kom doen en met een staafmixer pureren totdat er een mooie gladde massa ontstaat. Wel even proeven, eventueel nog iets sterker op smaak brengen met wat extra zout of peper. Als dit klaar is gaan we verder met het deeg. Boven een grote kom de bloem in een zeef overdoen. De zeef heen en weer schudden of een vork in de bloem heen en weer bewegen, zodat bloem door zeef valt. Het zakje gist boven de kom leegschudden en met je vork gelijkmatig door de gezeefde bloem scheppen. Over je bloem 2 tl zout strooien. Met vuist of bolle kant van een lepel een diep kuiltje in je bloem maken en hierin olijfolie en 350 ml lauw water gieten. Met één hand vanuit het kuiltje met een ronddraaiende beweging olie en water door bloem mengen, tot een samenhangend deeg ontstaat. Indien nodig nog ietwat water toevoegen. Bloem over het werkvlak uitstrooien en de deegbal erop leggen. Deeg doorkneden en telkens met je handpalm platduwen, zodat het na ca. 10 minuten soepel, glanzend en elastisch is.
De deegbal in een met olijfolie ingevette kom leggen en afdekken met een natgemaakte theedoek. De kom op een warme plek zetten en het deeg minstens 1 uur laten rijzen, tot het in volume verdubbeld is.
Je oven voorverwarmen op 250 °C. Deeg in de kom weer wat platter drukken en op de bakplaat leggen. De deegroller met bloem bestuiven en je deeg tot een rechthoekige lap uitrollen. De deeglap met je knokkels van je rechterhand op 1 cm van de rand indrukken, zodat bollere rand ontstaat. Deeg bestrijken met de saus (vanuit midden uitstrijken, randen vrijlaten) en royaal beleg erover verdelen. Niet op het beleg bezuinigen, hoe meer, hoe lekkerder. De belegde plaatpizza in de oven in 10-12 min. bakken, tot je plaatpizza goudbruine randen heeft, gaar en krokant is. De pizza in vierkante stukken snijden, verdelen en heerlijk smullen maar.

Serveertip

Lekker met een glas Lambrusco en een frisse salade.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

vlinder59 avatar
vlinder59 29-07-2012

ziet er goed uit en is niet echt moeilijk groetjes vlinder (joanne)

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten