Stamppot rauwe andijvie met een dubbele (zomerse) twist

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 22-07-2012
  • Stamppot rauwe andijvie met een dubbele (zomerse) twist

    Stamppot rauwe andijvie met een dubbele (zomerse) twist

    Stamppot rauwe andijvie met een dubbele (zomerse) twist

Heerlijk in de zomer een oerhollandse stamppot rauwe andijvie, maar toch met een zomers tintje en een ietwat pittige Mediterrane smaak.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
2 kleine uitjes
125 gr. magere spekblokjes van gerookt ontbijtspek
1 klein rood chilipepertje (zonder zaadjes)
500 gr. andijvie (fijngesneden)
Olijfolie
Zeezout
1 tl nootmuskaat
2 tl knoflookpoeder
1 el dyonmosterd
½ el witte wijn azijn
1 flinke klont roomboter
1 kg kruimige aardappels
optioneel nog
Rode paprika (paar dunne reepjes in blokjes gesneden)
2 el zongedroogde tomaatjes
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
kookpan, koekenpan

Bereidingswijze

Neem de aardappelen, schil deze en was ze. Zet ze op in een pan met water met daarin een snufje zeezout en kook ze in 20 minuten gaar. Snipper de uitjes en snipper het pepertje ragfijn. Neem een koekenpan en doe daar een scheutje olijfolie in. Voeg nu de spekblokjes toe, de gesnipperde ui en het gesnipperde pepertje en laat dit rustig een minuut of 10-12 fruiten en uitbakken.
Giet de piepers af, neem een staafmixer (of pureestamper) en pureer de aardappelen zodanig dat er puree ontstaat. Om het smeuiger te maken doen we de klont roomboter er door. Neem nu de andere pan en voeg de uitgebakken spekblokjes met de uitjes en het pepertje toe en een klein beetje van het restant spekvet en olijfolie. Pas wel op want de puree mag niet te smeuig worden. Verder op smaak brengen met de nootmuskaat, de knoflookpoeder, (eventuee)l nog wat zout, de mosterd en de witte wijn azijn. Ik gebruik bewust geen melk want die smeuigheid heb ik al verkregen met de roomboter en de olijfolie. Heerlijke smaken en is ruim voldoende. Opletten dat de puree dus niet te waterig wordt. Neem nu de rauwe andijvie en roer die er rustig door. Toch een oerhollandse stamppot, maar met een klein zomers tintje. NB nog als opmerking: zo maak ik in de herfst en in de winter ook graag boerenkoolstamppot, veel lekkerder dan het te gewone standaardrecept En voor deze stamppot rauwe andijvie nog een tip, ook als extra er door wat gefruite, gesnipperde, dunne rode paprikareepjes of 2 eetlepels zongedroogde tomaatjes, heerlijk !!

Serveertip

Lekker met een heerlijk balletje gehakt met eigen jus of een rundersaucijs.

Laatste reacties

ArualB avatar
ArualB 29-05-2014

Lekker hoor! Zelfs onze oudste die niet gek op stamppot andijvie is vond het lekker!! Ik denk dat ik em op deze manier ook aan de stamppot boerenkool krijg! :) Ga ik van de winter proberen, wordt vervolgd!

hyacintje avatar
hyacintje 22-05-2014

Heerlijk stamppotje!! Dit gaan we zeker vaker eten.

omajan avatar
omajan 13-05-2013

Heerlijk gegeten. Ik heb alleen in plaats van boter, olie van de tomaatjes gebruikt om het smeuig te maken. Dit maak ik beslist vaker. Bedankt voor weer een heerlijk recept. Groetjes, Marianne

karin11213 avatar
karin11213 19-09-2012

heb het net klaargemaakt, smaakte heerlijk. Lekker pittig. Heb er toch nog melk door gedaan want anders was het niet smeuïg. Voor herhaling vatbaar. Dank je wel

misspiggie avatar
misspiggie 10-08-2012

Diepe, warme smaak door dit lekkere andijvierecept. Gisteravond heerlijk gegeten was een feestje, volgens mij ook als je niet van andijvie houdt is dit recept de moeite waard om te proberen. Ga het zeker met de boerenkool ook proberen, groet misspiggie

vlinder59 avatar
vlinder59 26-07-2012

zieter erg goed en lekker uit gaik ook een keer proberen

karin11213 avatar
karin11213 25-07-2012

lekker, dank je wel.

alidada avatar
alidada 25-07-2012

Weer een lekker recept, neem ik mee hoor. Groetjes, Louise

alie2 avatar
alie2 24-07-2012

Wat een lekker recept.Groetjes Alie

hyacintje avatar
hyacintje 22-07-2012

Lijkt me heerlijk, ik neem het recept alvast mee.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten