Pittig gevulde super romige champignonsoep met een twist
- Frans, Soep
- 20-30 min.
- Geplaatst op 19-07-2012
Door het pokkeweer van de afgelopen periode word ik een beetje moe van het overal zien van die zomersalades. Niemand hier heeft er nog trek in want het lijkt er inmiddels wel op dat je in Nederland 365 dagen per jaar moet stoken en een paraplu bij je moet hebben. Aangezien het wel herfst lijkt kwam ik op het idee zelf een heerlijke champignonsoep te maken. Nou lekker was hij, smullen maar !
Ingrediënten 4 personen
250 gr champignons (bakje AH)1 ui
2 teentjes knoflook
Bosje verse peterselie
Handje bieslook
2 plakjes ham
zwarte peper uit de molen
zout
50 gr roomboter
50 gr bloem
Halfvolle melk
1 ½ el creme fraiche
Water en 2 runderbouillon tabletten
Scheutje tabasco
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 221,43 kcal |
Koolhydraten | 13,12 g |
Eiwitten | 7,22 g |
Vetten | 14,94 g |
Benodigdheden
Kookpan, gardeBereidingswijze
Was en snij de champignons in dunne plakjes. Snipper de ui en de teentjes knoflook heel fijn. Was en snipper de peterselie ragfijn zodat je hele kleine stukjes van de blaadjes hebt. Snij de plakjes ham in reepjes en dan in fijne blokjes. Neem een royale pan en doe er de boter in en laat die smelten. Fruit de ui en de knoflook eerst even mee. Voeg al roerend de bloem toe, denk er aan heel goed blijven roeren. Dit is de roux, de basis van elke saus. We gaan nu de saus langzaam verdunnen, romiger maken en op smaak brengen. Los de tabletten bouillon op in warm water. Ik heb er twee gebruikt want dit is royaal voor een liter soep. Goed blijven roeren zodat het mengsel mooi glad blijft. Nu afwerken met melk en de creme fraiche en goed blijven roeren. Het mengsel is nu mooi wit. Voeg nu de champignons en peterselie toe en de stukjes ham en laat lekker even 15 minuten pruttelen. Voeg zout en peper toe naar smaak. Blijven proeven en om er nu wat extra pit aan te geven doen we er een heel klein scheutje tobasco door. Let op een heel klein beetje want dit spul is erg pittig. Nu de warme verse soep uitschenken op diepe borden of in kommen en afgarneren met de verse bieslook. Het oog wil ook wat. Heerlijk smullen maar met dit weer !
NB als je niet van te pittig houd gebruik dan niet de tabasco
Serveertip
Als voorafje of tussendoortje, bij de lunch, lekker met toast.
Laatste reacties
lijkt me heerlijk
Ik neem 'm mee Alex, lekker!!! Vriendelijke Smulgroetjes, Erwin
Hoi hoi, deze soep lijkt me heerlijk, komt op mijn to-do-lijstje erbij te staan. ;) Heb nu net een flinke pan Chinese tomatensoep gemaakt, dus deze moet nog wel eventjes wachten. Ben wel erg benieuwd, heb alleen één klein vraagje. Hoeveel water had je voor de bouillon gebruikt en hoeveel melk? Kun je me dit even laten weten?? Dank je wel alvast en een fijne avond gewenst!! Groetjes van mij :)
Heerlijk soepje, wijzelf en onze gasten hebben er van gesmuld! Ook ik heb paddestoel bouillon tabletten gebruikt.
Deze ga ik volgende week even maken. Bedankt voor het recept.
hallo alex vanmiddag de soep voor de lunch gemaakt hij is erg lekker dus dank je groetjes esther
halo alex ik neem weer een recept van jou mee wij houden erg van champignonsoep maak hem dan ook vaak met soepvlees ga deze week jou recept proberen groetjes esther
Heb het recept meegenomen, ben wel heel erg benieuwd maar het lijkt me lekker. Dank je wel
Hallo Alex, ik wil heel graag je champignonsoep maken maar het is mij niet helemaal duidelijk hoeveel water en melk ik moet gebruiken. Ik hoop dat je mij snel antwoord kan beven op deze vraag. Gr. En alvast bedankt Petra
Leuk hoor! Bedankt voor al die fijne reacties. Ik wist echt niet dat dit zo aansloeg, maar als ik iets lekker heb gebrouwen dan deel ik dat graag hier. Idd volgende keer ook eens kastanjechampignons nemen (meer smaak).