1. Home
  2. Recepten
  3. Italiaanse keuken
  4. Apfelstrudel
  5. Süd-Tiroler Apfelstrudel (zanddeeg)

Süd-Tiroler Apfelstrudel (zanddeeg)

Door: Ejelzer

  • Italiaans, Banket
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 18-07-2012

Ingrediënten 6 personen


Deeg
300 gr bloem
150 gr zachte roomboter
150 gr poedersuiker
2 eidooiers (of een groot ei)
1 ruime eetlepel melk
1 mespunt geraspte citroenschil
Merg van een ½ vanillestokje
1 theelepel bakpoeder
1 mespuntje zout.

Vulling
500 gr zoet-zure appels (bijv. Jonagold)
50 gr suiker
45 gr paneermeel
40 gr rozijnen
20 gr pijnboompitten
2 eetlepels rum (40-45% alc)
Merg van 1 stokje vanille
2 mespuntjes geraspte citroenschil
1 flinke eetlepel kaneelpoeder
30 gram roomboter



Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Leg de rozijnen in een kommetje met water zodat ze helemaal onder water staan;

Meng de boter, poedersuiker en ei tot een homogene massa en voeg als laatste de melk bij;

Wanneer het geheel goed gemengd is, de citroenschil, het vanillemerg en zout toevoegen;

Meng het bakpoeder goed door de bloem en voeg dan het geheel bij het mengsel;

Kneed alles tot een glad deeg;

Vorm het geheel tot een rechthoekige plak en zet die minimaal een half uur in de koelkast om het deeg op te laten stijven;

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een plak van ongeveer 40x30 cm en leg deze plak weer minimaal een half uur in de koelkast;

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 gr (hetelucht 165 gr).

Smelt 30 gram roomboter in een pan en het paneermeel toe. Bak het geheel even en zorg ervoor dat het paneermeel niet gaat klonteren of bruin wordt;

Schil en ontpit de appels, snij deze in 4 partjes en vervolgens in dunne plakjes;

Giet nu de rozijnen af (deze hoeven niet zacht te zijn);

Meng de appels met de overige ingrediënten van de vulling (inclusief het opgebakken paneermeel);

Haal het opgestijfde deeg uit de koelkast, leg een theedoek op het werkblad en daar overheen een vel bakbapier (ter grootte van de bakplaat);

Rol het deeg uit ter grootte van de bakplaat;

Verdeel het appel-mengsel aan een kant (in de lengterichting) over het deeg;

Vouw het deeg, met behulp van de theedoek, dubbel en zorg voor een overlapping van ongeveer 3 cm;

Leg dit voorzichtig op de bakplaat en zet die in de goed voorverwarmde oven.

Baktijd ca: 30 minuten.

Laat de strudel gedeeltelijk afkoelen en poeder deze af met poedersuiker of decoratiesneeuw.

Serveer bij voorkeur lauwwarm met een bolletje vanille-ijs of vanillesaus.

Bron

Gekregen van gastvrouw in Zuid-Tirool



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Ejelzer
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top