1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Italiaanse keuken
  5. Lasagna
  6. Lasagna

Lasagna

Door: Viola436

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 16-07-2012

Ingrediënten 6 personen



- Voor de rode saus
1 pakje tomaten frito
1 blik gepelde tomaten (of tomaten in blokjes)
1 courgette
1 rode paprika
1 ui
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook (of knoflookpoeder)
400 gr. tartaar gehakt.
Kruiden: komijn, oregano, basilicum, peterselie (of dille), bieslook, marjolein, tijm, 1 laurierblaadje, zout, cayenne peper, milde paprikapoeder, pittige paprikapoeder, zwarte peper (of 4-seizoenen mix) en uienpoeder (als smaakversterker).

- Voor de basciamella saus
50 gram boter (meer of minder maakt niet uit, als je maar net zo veel bloem toevoegt)
50 gram bloem
250 ml kookroom
evt. melk
zwarte peper
zout

- Voor de laagjes
1 witte kaas (euroshopper)
2 bolletjes mozarella
300 gram kaas
2 pakken lasagna bladen


Verder heb je nodig


Wokpan; kleine steelpan; garde; grote, vierkante ovenschaal; blender of keukenmachine


Heerlijke lasagna, samengesteld uit allerlei recepten en aangepast naar eigen smaak. Zeer vullend en heerlijk romig, kruidig en zacht. Met wat pepperoni peper eenvoudig pittig te maken en met wat salie is het licht verteerbaarder en nog iets zoeter en verassender. Er is niemand die dit niet lust, eet smakelijk!

Ontdek meer:

Voorbereiding

Hak alle groenten en de gepelde tomaten zo fijn mogelijk (liefst met Blender of keukenmachine), om straks zo veel mogelijk laagjes te kunnen maken, met een dunne saus. Pers de knoflookteentjes en mix alle groenten door elkaar.

Bereidingswijze

- Rul de tartaar gehakt in maximaal 1 el zonnebloem olie en een heel klein beetje boter. Rul dit zo fijn mogelijk in een paar minuten. Het gehakt hoeft niet helemaal gaar/doorbakken te zijn.

- Voeg 1 el toe van de volgende kruiden: oregano, peterselie en basilicum. Voeg 2-3 el milde paprika poeder toe, vervolgens nog 1 grote of 3 kleine theelepels marjolein, 2 kleine theelepels tijm, 2 theelepels bieslook, een snufje cayennepeper, een theelepel komijn, een scheutje zout, wat peper en een kleine theelepel pittige paprikapoeder. Voeg tenslotte 2 kleine theelepels uienpoeder toe. Roer dit door de gehakt.

- Doe de fijngesneden groenten en 1 laurierblaadje door de gehakt. Laat dit op gemiddeld hoog vuur onder regelmatig roeren koken, totdat het mengsel heet is en de groenten bijna gaar zijn.

- Voeg de tomaten frito toe en eventueel wat extra kruiden, naar smaak. De meeste kruiden zullen aan de gehakt vast zitten, maar je wilt ook de saus gekruid hebben. Laat dit op zeer laag vuur pruttelen, terwijl je de besciamella saus maakt.

- Neem een kleine steelpan, waarin je de boter op zeer laag vuur smelt (het moet liever niet schiften).

- Neem een garde en voeg beetje bij beetje, al roerend, de bloem toe. Dit moet een klomp in de garde vormen, die vrij droog is. Dit gebeurt eigenlijk altijd, als de boter en bloem goed afgewogen zijn. Voeg anders nog wat bloem of boter toe.

- Roer voorzichtig per 50 ml (maximaal) de kookroom door de klomp met bloem en boter, totdat een saus is ontstaan die in een dun straaltje van de garde afloopt. De saus kookt nog iets in na verwarmen, dus zorg dat deze niet te dik is. De kookroom gaat afhankelijk van de hoeveelheid saus die je maakt niet helemaal op. Als de saus te dik blijft, voeg dan wat melk toe.

- Doe peper en zout bij de saus, totdat deze lekker smaakt. Blijf roeren, terwijl de saus iets indikt. Ga goed langs de randen, anders weet je niet wat je te wachten staat bij het afwassen.

- Verwarm nu de oven voor op 180 graden en vet de lasagna schaal in. Zet het vuur onder de rode saus uit, maar laat de besciamella nog heel even pruttelen.

- Besmeur de Ovenschaal met een zo dun mogelijk laagje rode saus (waar je het laurier blaadje uit hebt gehaald). Plaats hierop een laag lasagna bladen, waarmee je de hele saus bedekt. Doe hierop een laagje besciamella saus, die dik of dun is, afhankelijk van de hoeveel heid saus die je hebt. Plaats hierop ongeveer 1/5e van de fijn verkruimelde, witte kaas, 1/3 van een bolletje mozarella (hoeft niet heel precies, maar wel zo dun mogelijk) en ongever 50 gram kaas. Plaats er dan weer zo min mogelijk rode saus op (totdat de kaas steeds helemaal bedekt is met rode saus, maar de besciamella nog wel doorschemert), totdat de ovenschaal op 1-2,5 centimeter na gevuld is en er `genoeg` rode saus over is. Plaats een dubbele laag rode saus op de laatste laag kaas (of maak de rode saus op) en bedek deze met alle kaas die over is. Eerst alle witte kaas, dan de gewone kaas en vervolgens plakjes van de overige mozarella waarbij de dikte nu niet meer uitmaakt. Tenslotte strooi je wat oregano en komijn op de lasagna.

- Zet de lasagna(`s) met de bovenkant in het midden van de oven en laat deze gedurende 45 minuten garen. Als het goed is heb je nu een zachte, romige, stevige lasagna die lichtzoet is. Je kunt als je van pittig houdt, ook wat padano kaas of strooikaas serveren.

Serveertip

Serveer vooraf een tomatensoepje uit blik, met wat extra kookroom en oregano erdoor. Heerlijk met een glas Eiswein.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Viola436
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top