1. Home
  2. Recepten
  3. Stoofvlees
  4. stoofvlees met friet

stoofvlees met friet

Door: will_s

  •  ,
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 12-07-2012

Ingrediënten 4 personen


Het stoofvlees:
1 kg rundvlees (zenuwstuk, in gelijke stukken)
2 grote uien
1 flesje bruin bier (min. 1flesje, bv. Sint-Bernardus abt 12)
2 eetlepels Loonse (of Luikse) stroop
verse tijm
1 kruidnagel
2 blaadjes laurier
1 stevige bruine boterham
2 eetlepels scherpe mosterd
1 scheutje natuurazijn
boter
peper van de molen
zout

afwerking:
mayonaise


Verder heb je nodig


Extra materiaal:
een beetje keukentouw
een frietketel met Ossewit (dierlijk vet)

stoofvlees met friet

Heerlijk Belgisch !

Heerlijk Belgisch !

Eigenlijk meer een wintergerecht. Maar met het huidige weer, best lekker !

Voor het honderdste Dagelijkse kost-recept vroeg Jeroen jullie via Facebook
wat er op het menu moest staan.
Al gauw bleek dat een oeroude klassieker anno 2011 nog altijd de onverslagen
nummer één is: stoofvlees.
Voor het rundvlees verkiest Jeroen het zenuwstuk uit de schouder,
zeer budgetvriendelijk rundvlees dat uitermate geschikt is voor een
smakelijke stoverij.
Met het juiste biertje erbij, enkele kruiden, wat stroop én een portie
geduld, zet je deze winnaar zo op tafel.
Laat het je smaken!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Het stoofvlees:
Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes.

Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de
uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.

Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.

Schroei de stukken vlees in de braadpan tot ze een goudbruin kleurtje
hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen en een
snuifje zout.
Tip: Een grote hoeveelheid vlees bak je het best in meerdere beurten. Als je
braadpan te vol ligt, wordt het vlees gekookt i.p.v. gebakken.

Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien. Hou de braadpan met aanbaksels
bij en schenk daarin het bier.
Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht
wordt (deglaceren).
Tip: Gebruik gerust een beetje meer bier dan aangegeven.

Zodra het bier kookt, giet je het in de stoofpot.

Bind enkele blaadjes laurier en een paar takjes verse tijm samen met een
eindje keukentouw.
Laat het kruidentuiltje meestoven in de pot.

Voeg de kruidnagel toe en de Loonse (of Luikse) appel-perenstroop.

Besmeer het bruin brood royaal met (scherpe) mosterd. Leg de boterham in de
pot, met de besmeerde zijde naar onder.

Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur.
Het deksel hoeft niet op de pot.
De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees.
Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees
voldoende gaar is.

Pas zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op
de stoofpot.

Werk het stoofvlees af met een klein scheutje natuurazijn en roer alles om.

Proef en voeg naar smaak nog wat peper van de molen toe en een snuifje zout.

de frieten:
Schil de aardappelen en snij ze met de hand in gelijkvormige frieten.
Ze hoeven niet te dun te zijn: een ideale Belgische friet is 13 mm dik.

Was de frieten niet, want dan spoel je het zetmeel eraf.

Verhit het frietvet (bij voorkeur Ossewit) op 140°C.

Bak de frietjes een eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren. (Hierbij
pocheer je de aardappelstukjes.)

Laat de frietjes koud worden in een schaaltje metwat keukenpapier.

Verhit het frietvet vervolgens tot 180°C.

Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig.

Giet de frieten opnieuw in een schaal met wat keukenpapier, zodat ze even
kunnen uitlekken.
Strooi er naar smaak wat zout over.

Serveertip

Serveer een portie stoofvlees met de vers gebakken frietjes en een flinke
lepel mayonaise.

Bron

Dagelijkse kost België.



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van will_s
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top