Moussaka met fetakaas
- Grieks, Hoofdgerecht
- > 120 min.
Ik heb nog nooit voorheen moussaka gemaakt, dus ik moest er toch een keertje aan geloven en het zelf probeer te maken. Natuurlijk heb ik het weer eens niet ergens vandaan gekopieerd en geplakt, maar met veel overweging ingrediënten gekozen voor "mijn" moussaka. Mijn gasten vond het overheerlijk en ik heb met deze recept echt dat Griekse zonnige smaak te pakken. Het is wel veel werk (4 uur) en het gerecht zelf is machtig. Maar de voordeel daarvan is natuurlijk dat jij met weinig een hele end komt. Nog een voordeel is dat je het vooraf kunt maken en voor serveren afbakken.
Ingrediënten 4 personen
3 grote aubergines in 1 cm dikke plakjes gesnedenzout
olijfolie
50 g vers broodkruim
100 g geraspte feta
VOOR BECHAMELSAUS:
50 g boter
50 g bloem
600 ml melk
100 g geraspte fetakaas
zout
peper
mespunt nootmuskaat
2 eierdooiers
VOOR VLEESSAUS:
1 e olijfolie
3 uien, fijn
500 g mager lamsgehakt
400 g tomatenblokjes uit blik
2 teentjes knoflook, fijn
1/4 t kaneel
mespunt pimentpoeder
1 t gedroogde oregano
2 e verse peterselie, fijn of gedroogde peterselie
zout
zwarte peper
1 kleine gedroogde pepertje in vlokjes gesneden
1 t aromat
40 tomatenpuree
50 ml droge rode wijn
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 815,85 kcal |
Koolhydraten | 44,84 g |
Eiwitten | 47,09 g |
Vetten | 46,81 g |
Bereidingswijze
1. Bestrooi aubergine aan beide kanten ruim met zout en laat het 30 min. staan en spoel het erna af met water en dep droog met keukenpapier.
2. Bestrijk aubergine met olijfolie en bak plakjes in grote koekenpan aan beide kanten tot goudbruin van kleur.
3. Vet een grote ovenschaal in met olijfolie en bestrooi met broodkruim.
VOOR BECHAMELSAUS:
4. Smelt boter in grote steelpan en meng de bloem erdoor.
5. Kook roux zachtjes tot gaar en zanderig.
6. Haal roux van vuur en meng 3/4 van melk met een garde door roux en doen pan terug op hoog vuur.
7. Laat saus voor 10 min. zachtjes koken. Voeg fetakaas de laatste 5 min., toe en voeg overige melk erbij als het te dik worden.
8. Breng saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
VOOR VLEESSAUS:
9. Fruit ui en knoflook in olijfolie tot zacht.
10. Voeg gehakt toe en bak tot rul.
11. Voeg tomatenpuree toe en bak voor 3 min. om te ontzuren.
12. Voeg kruiden erbij met tomaten en wijn en breng op smaak met zout en peper.
13. Laat saus voor 45. min zachtjes koken en voeg runderbouillon erbij als saus te dik word.
14. Laat saus afkoelen.
SAMENSTELLING EN BAKKEN VAN MOUSSAKA:
15. Leg een laag aubergine plakken (1/4 ervan) onder in schaal.
16. Daarover komt 1/3 van gehaktsaus.
17. Herhaal proces nog 2 keer, eindigend met een laag aubergine plakken.
18. Verdeel geraspte fetakaas erover en bak bij 180-200*C voor 1 uur tot door en door warm en goudbruin van kleur bovenop.
Bron
Proeven en experimenteren
Serveertip
Laat moussaka 10 min. staan, snijd erna in delen en serveer warm.
Als bovenlaag dreig te donker te worden, doen jij een stuk aluminiumfolie erover. Of als het aan het einde van baktijd nog niet mooi bruin bovenop zijn, verhoog je de temperatuur tot 225 en bak tot goudbruin van kleur.
Moussaka voor mij beteken Grieks en voor mijn gevoel hoort er geen Parmezaanse kaas bij, maar een Griekse fetakaas. En ik serveer de aardappelen niet in de moussaka, maar erbij. Deze:
knoflook aardappeltjes of geroosterd aardappelen passen er uitstekend bij.