Glutenvrije pizzabodem
- Italiaans, Hoofdgerecht
- 60-120 min.
Zo`n ontzettend lekkere pizzabodem! Zelfs mijn man geeft de voorkeur aan deze bodem boven Oetkerhttp://images.smulweb.nl/smilies/2.gif
Ingrediënten 4 personen
2 tl suiker225 ml lauwwarm water
15 gr droge gist
175 gr rijstebloem + extra om te bestrooien
75 gr aardappelmeel
50 gr tapiocameel (toko)
25 gr melkpoeder
3 tl glutenvrij bakpoeder
2 tl xantaangom
2 tl zout
1 el zonneboemolie
1 ei
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 298,10 kcal |
Koolhydraten | 55,52 g |
Eiwitten | 8,66 g |
Vetten | 4,35 g |
Benodigdheden
Oven en foodprocessor
Voorbereiding
Los de suiker op in een kleine kom in 50 ml lauwwarm water en roer er de droge gist door. Zet de kom een 4/5 min. een warme plaats om de gist te activeren.
Schep de rijstebloem, het aardappelmeel, het tapiocameel, het melkpoeder, het bakpoeder, xanthaangom en het zout in de kom van de foodprocessor. Meng de droge ingredienten goed.
Klop het ei in een kleine kom los met zonnebloemolie en meng het op lage snelheid door de droge ingredienten in de kom.
Roer het gistmengsel door en giet het met het resterende water in de foodprocessor.
Laat de machine op lage snelheid 3-4 minuten draaien tot het een glad deeg is.
Schep het deeg op een met rijstebloem bestrooid werkvlak. Het deeg is wat plakkerig, dus ook de handen goed bestrooien met bloem. Verdeel het deeg in 4 gelijke porties.
Leg een velletje bakpapier op de bakplaat en leg het deeg hierop. Druk het met de muis van uw hand zo dun mogelijk uit. Bij mij passen er 2 bodems (als ze iets rechthoekig worden) op 1 grote bakplaat. Dek af met een schone theedoek en laat op een warme plaats ci 15 min. rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schuif de bakplaat in de oven en bak 8 - 10 minuten.
Neem ze uit de oven en werk ze af met een vulling naar keuze.
Daarna nog 10 - 15 minutenknapperig bakken.
Meteen serveren.
Eet smakelijk !
Bron
Gezond eten zonder gluten, Darina Allen
Serveertip
Beleg bijvoorbeeld met tomato-fritto saus, gewokte spinazie (in voldoende geperste knoflook), gerookte zalm en pizzakaas... Mjam