1. Home
  2. Recepten
  3. Turkse keuken
  4. Gehakt
  5. Kiymali ekmek (Turkse gehakt broodje)

Kiymali ekmek (Turkse gehakt broodje)

Door: deonart

  • Turks, Lunch/Brunch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 21-06-2012

Ingrediënten 4 personen


VOOR BROODDEEG:
500 g tarwemeel
1 zakje droge gist (7 g)
200 ml helft melk helft water)
4 e olijfolie
1 t zout
olijfolie voor deeg randjes insmeren

1. Los gist op in water, laat het tenminste 10 min. staan en roer het vervolgens glad.
2. Zeef bloem op een werktafel en maak met een krabbetje een kuil in het midden.
3. Strooi zout langs rand van bloem.
4. Doen gistoplossing en olijfolie in kuiltje en werk bloem met vingertoppen erdoor van binnen uit naar buiten tot er een gebonden deeg ontstaan.
5. Kneed deeg voor 8-10 min. tot er een elastische deeg vormt.
6. Bol deeg op en doen in een met bloem bestuift schaal en doen daarover een stuk plastiek.
7. Laat deeg op een warme plaats voor 45-60 min. rijzen.


Had ik vergeten

maar voor meer glans stijk je de korst direct na het bakken in met water

maar voor meer glans stijk je de korst direct na het bakken in met water
Kiymali ekmek (Turkse gehakt broodje)
Kiymali ekmek (Turkse gehakt broodje)

Zeer pittig Turkse broodjes voor lunch die er ook nog heel leuk van vorm zijn.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

VOOR GEHAKT VULLING:
400 g lamsgehakt of rundergehakt
3 e olijfolie
2 middelgroot ui, fijn
2 teentje knoflook, fijn
4 e verse koriander, fijn (of munt is ook lekker)
2 e verse peterselie, fijn
2 e verse gember, fijn
3 t korianderpoeder
2 t komijnpoeder
2 t geelwortel
2 t chilipoeder of 2 verse rode chili, fijn (deze s echt scherp, als jij van minder scherp houd, doen je 1 t chilipoeder)
1/2 t zwarte peper
3/4 t zout

Meng alle ingrediënten door gehakt en laat de smaken een 1/2 uurtje in koelst mengen.

SAMENSTELLEN VAN BROODJE:
1. Verdeel bol deeg in vieren.
2. Bol elk stukjes deeg op en rol dit uit tot 3 mm dik langwerpige lapjes deeg.
3. Verdeel gehakt over 4 lapjes deeg en laat 3 cm vrij aan de kanten van de lapjes deeg.
4. Besprenkel gehakt met wat olijfolie. (zodat het lekker smeuïg blijven.
5. Vouw randen naar binnen over gehakt en maak er een bootje vorm van.
6. Druk bij punten van bootje die 2 stukjes deeg wat overlap stevig tegen elkaar aan.
7. Doen 4 bootjes deeg op een bakplaat bedekt met bakpapier of gebruikt een ingevette bakplaat.
8. Kwast overgeslagen randjes deeg in met olijfolie.
9. Bak broodjes in middel van oven voor 20-25 min. bij 250*C of tot gaar en korst mooi van kleur.

Serveertip

Lekker met: muntsaus of ajvar.

Nog een yoghurt sausje
500 ml Turkse of Griekse yoghurt of anders kwark of cottage cheese
2 e verse munt, fijn
3 t aangemaakte tamarinde papje
1 t chilipoeder of 2 groene chili, fijn
1 t sesamolie
1/4 t zout

1. Meng alle ingrediënten en laat een 1/2 uurtje staan voor gebruik.

Warme sperziebonen salade past er ook heel goed bij.

Ook lekker bij kebab.

Bron

Compilatie van verschillende ideeën



Reacties (8)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van deonart
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top