Pizzadeeg

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 16-06-2012
  • Pizzadeeg

    Pizzadeeg

    Pizzadeeg

Zelf de heerlijkste Italiaanse pizza`s maken? Zo moeilijk is het niet. Laat voortaan de kant-en-klare pizza`s uit de diepvries liggen. Lees hier hoe een goede bodem voor een Italiaanse pizza te maken.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Voor een heerlijke, krokante pizzabodem:

Voor 800 gram pizzadeeg (voor 3 of 4 personen)

Voorbereidingstijd 15 minuten, bereidingstijd 20 minuten, wachten 1-2 uur.

500 gram bloem
250 ml water (lauwwarm)
25 gram verse gist of 10 gram gedroogde gist
3 eetlepels olijfolie
3 theelepels zout (fijn zout, zonder bergje)
1 theelepel suiker
Eventueel: 1 theelepel gedroogde oregano
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 1124,75 kcal
Koolhydraten 186,52 g
Eiwitten 42,74 g
Vetten 19,45 g

Voorbereiding

Veel recepten beloven een goede pizza, maar halen het in de praktijk niet. De belangrijkste tip om een lekkere pizzabodem te krijgen is het zo heet mogelijk bakken van de pizza (in de traditionele steenovens wordt op een nog veel hogere temperatuur gebakken) en het goed beleggen van de pizza. Lees alles over het maken van een goede pizzabodem en het maken van een lekkere tomatensaus.

Het maken van een goede Pizza begint bij het pizzadeeg. Onderstaand recept is voldoende voor 800 gram pizzadeeg, genoeg voor 3 pizza`s voor grote eters of 4 pizza`s voor kleinere eters. Algemene stelregel: hou 250 gram pizzadeeg aan voor een grote eter, 200 gram voor een gemiddelde eter en 150 gram voor een kinderpizza. Voel je vrij om deze getallen aan te passen en onderstaand recept te vermenigvuldigen of delen.

Voor 800 gram pizzadeeg (voor 3 of 4 personen). Je kan er overigens ook voor kiezen een snelle pizzabodem te maken.

Bereidingswijze

Pizzadeeg maken
Giet het lauwwarme water in een brede bak of schaal en voeg de gist en suiker toe. Roer goed door, tot de gist egaal verdeeld is. Laat vervolgens een kwartier staan, tot het gistproces op gang is gekomen. Het is van belang dat het water rond de 35 graden is, hierbij werkt gist optimaal. De suiker helpt om dit proces op gang te brengen.

Bestuif het werkblad met wat bloem en maak hierop een bergje van de bloem, of gebruik een grote, brede kom. Meng het zout, eventueel de oregano en de bloem en giet hier het gistmengsel en de olijfolie over, eventueel in fasen. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten. In het begin zal het deeg plakkerig zijn, maar gaandeweg wordt het steeds soepeler. Door het zo lang te kneden worden lange ketens gevormd, waardoor het deeg sterker wordt, en wordt het heel soepel, zodat het goed te vormen is. Doe de deegbal in een met olijfolie ingevette bak, dek deze af met een vochtige theedoek en zet deze op een warme plek weg, bijvoorbeeld naast de oven of de verwarming, om 1 tot 2 uur te rijzen.

Kneed het deeg, dat nu ongeveer twee keer zo groot gerezen is, nog een keer goed door en verdeel het in de juiste portie per Pizza. Rol elke portie uit tot een pizza. In principe geldt: hoe dunner hoe beter!

Pizza beleggen
Maak de randen iets dikker, zodat de saus er niet afloopt en bedek de pizza met tomatensaus, kaas en ingrediënten naar smaak, bijvoorbeeld voor een pizza Margherita of pizza Hawaï.

Pizza bakken
Zet de pizza op een ingevette bakplaat of ingevet bakpapier in de midden van de oven en bak 15 minuten bij een voorverwamde oven op 250° C of 12 minuten bij 270° C (let op, de meeste ovens hebben zeker een half uur nodig om door en door verwarmd te worden op deze hoge temperaturen). Als je oven nog heter kan is een kortere tijd voldoende. Zie voor meer informatie en tips het volledige recept om pizza te maken.

Bron

http://www.kruidenthuis.nl

Serveertip

Hoe je je pizza goed op smaak brengt? Wees niet te zuinig met je kaas en gebruik bij voorkeur kaas met een sterke smaak, bijvoorbeeld parmezaan of oude kaas. Daarnaast is het erg lekker om pizza`s af te maken met wat goede, gedroogde oregano, of eventueel knoflook of basilicum.

Wil je graag meer leren over de Italiaanse, of andere keukens? Lees hier verder.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

BaasVDG avatar
BaasVDG 23-05-2016

Deze pizza is zo Die Hard dat Bruce Willis er in mee speelt!

LiesPaas avatar
LiesPaas 28-04-2014

Ik heb het deeg met Pasen gemaakt om te gebruiken voor de pizarette. Erg lekker, maar helaas is het deeg verder gaan rijzen terwijl ik er al rondjes van gestoken had. Het deeg heb ik wel twee uur laten rijzen. Mijn mooi pizzabodempjes zijn hierdoor aan elkaar gaan plakken. Wat is er mis gegaan? Moet ik het deeg in de koelkast bewaren nadat ik er rondjes van heb gestoken?

ireneaar avatar
ireneaar 23-03-2014

Deeg staat te rijzen.heb het al een x gemaakt en was erg lekker.

Cecileg avatar
Cecileg 29-05-2013

Ja pizzadeeg kun je goed invriezen, denk er alleen aan om de deeg op tijd uit de diepvries te halen. Daarom liggen er bij ons diverse hompen deeg in de diepvries, omdat we steeds vergeten het er op tijd uit te halen en dan maken we maar weer verse. Lieve groet Cecile

keukenkat avatar
keukenkat 29-05-2013

Kun je het deeg ook invriezen?

jobvink1 avatar
jobvink1 13-09-2012

Fantastisch! Een zeer goed bruikbaar recept, met baktemperaturen en tijden erbij. Het deeg rijst als een tierelier momenteel, zo meteen ga ik er pizza`s van bakken. Ik heb het recept zo aangepast dat ik er zeven grote pizza`s aan over houd. Ben zeer benieuwd!

bannikki avatar
bannikki 06-07-2012

bedankt!! vorige week gemaakt en was erg lekker

Wilrieke2 avatar
Wilrieke2 22-06-2012

Beste Susan, heel graag! Bij ons levert het erg goede pizza`s op, maar ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring! Veel succes en eetplezier :)

susan56 avatar
susan56 17-06-2012

Ik ga het zeker uitproberen, bedankt voor je recept. Het is altijd moeilijk om een goede krokante pizza te krigen, ik heb al veel recepten uitgeprobeerd maar je hoort er nog van als ik het gemaakt heb, groetjes Susan

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten