Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Limburgse appelvlaai (met speltbloem).

Limburgse appelvlaai (met speltbloem).

Door: onceinalifetime

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 15-06-2012

Ingrediënten 10 personen


Voor het deeg:
250 g speltbloem
15 g verse gist (of 4 g gedroogde)
5 g zout
40 g boter
15 g suiker
1 ei
100 g water

Voor de appelvulling:
ca. 6 moesappels
sap en rasp van 1/3 citroen
1 handje rozijnen
ca. 3 el suiker
2 tl kaneel


Verder heb je nodig


Vlaaivorm (ca. 30 cm Ø)

Limburgse appelvlaai.
Limburgse appelvlaai.

Spelt (Triticum spelta) is is een eenjarige plant uit de grassenfamilie (Poaceae). Het is een gekweekte graansoort, die reeds vóór 7000 v.Chr. verbouwd werd, en wordt beschouwd als de voorloper van de huidige tarwesoorten. In recepten kan de genoemde hoeveelheid tarwemeel of bloem door dezelfde hoeveelheid speltmeel of speltbloem worden vervangen. De hele (rijpe) speltkorrel kan trouwens ook gebruikt worden bij de warme maaltijd als vervanger van rijst. De korrels moeten dan eerst één uur geweekt worden in ruim water. Vervolgens worden zij gedurende één uur gekookt in water met wat zout. In Duitsland wordt spelt als Grünkern, dat is de onrijpe gedroogde graankorrel, in onder andere soep gegeten.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Los de verse gist op in wat lauw water. Als je gedroogde gist gebruikt deze vermengen met de bloem en nooit met water. Meng alle ingrediënten in een kom en kneed het met een Mixer met deeghaken 5 min. op stand 1 en vervolgens 2 min. op stand 2. Laat het deeg 20 min. rijzen in een kom, afgedekt met een natte theedoek (heet water) in een lauwe oven (50 °C). Vet de vlaaivorm in, sla het deeg lichtjes plat, maak het lang en laat het even rusten (zo krijgt het de kans om te krimpen). Rol het deeg in fases uit tot een dikte van 2 mm. Leg het over de bakvorm en laat weer een minuut rusten. Druk met de duim het deeg voorzichtig in de vorm en snij het over de rand hangende deeg weg. Schil voor de vulling de appels, snij ze in stukjes en meng met de suiker, kaneel en rozijnen en citroen (de vulling moet lekker vochtig zijn). Gebruik het overige deeg om de linten over de vlaai te maken. Bestrijk ze met losgeklopt ei, bestrooi met suiker en bak de vlaai in ca. 20 min. af in een op 220 °C voorverwarmde oven.

Bron

Http://www.ztrdg.nl/2011/02/recepten/seizoen/limburgse-appelvlaai-met-speltbloem/



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van onceinalifetime
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top