Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

  • Europees, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 04-06-2012
  • Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

    Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

    Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

  • Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

    Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

    Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

  • Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

    Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

    Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

  • Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

    Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

    Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

  • Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

    Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

    Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

  • Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

    Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

    Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

  • Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

    Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

    Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

  • Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

    Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

    Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

Het recept is al jaren in de familie en zit als een knipsel, van voor het internettijdperk, in de recepten map. Omdat het altijd in de smaak valt heb ik het al heel vaak gemaakt en heb daarvoor het knipsel niet meer nodig, ik heb het nog wel even opgezocht om de herkomst te achterhalen maar die staat er helaas niet bij. De naam `Gelders" is eigenlijk ook verwarrend, als je de receptuur bekijkt kun je je afvragen wat het met Gelderland te maken heeft `Mediterraans` zou een betere benaming zijn. Qua weertype beginnen de zomers en de winters in ons land steeds meer op elkaar te lijken maar als dat niet het geval zou zijn dan is hij zowel zomer en winter goed toepasbaar. Winter , warm serveren met aardappelgratin, groente naar keuze en goed glas rode wijn. Zomer, lauw warm serveren met aardappelsalade of welke andere salade dan ook en een koele rosé. Wat helemaal lekker is als er een stuk(je) overblijft, de volgende dag op een geroosterde boterham met een beetje ketchup. Geniet ervan!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
750 gram half om gehakt (tip met 100% varkensgehakt van een goede slager wordt het eigenlijk nog lekkerder!)
Ca. 2dl liter melk
2 sneden brood naar keuze
Zout en peper
1 ei
1,5 eetlepel pesto
Sap van een halve citroen
1 theelepel gedroogde Rozemarijnnaaldjes
2 eetlepels grof gehakte walnoten
75 gr geraspte oude Goudse kaas
2 eetlepels kappertjes (uit pot)
2 el gehakte verse basilicum
150gr plakken pittig belegen kaas
1 ons rauwe ham (geen gerookte)
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 816,13 kcal
Koolhydraten 12,79 g
Eiwitten 66,79 g
Vetten 54,56 g
Benodigdheden
platte ovenschaal
oven

Voorbereiding

Week het brood in de melk

Voeg bij elkaar : het gehakt, de pesto, het ei, peper en zout naar smaak, citroensap, de walnoten, rozemarijn en voeg als laatste toe het uitgeknepen en intussen geweekte brood. Kneed nu alles goed door elkaar. Verdeel het gehakt in 2 gelijke delen. Maak van het ene deel een platte ronde schijf van : ca. 1 cm dik en doorsnede van ca. 18 cm in een platte ovenschaal (zie foto). Meng in een kommetje (bv. Dessert schaaltje) de geraspte kaas, de kappertjes en de basilicum en druk een beetje aan. Keer nu het kommetje midden op de gehaktschijf in één keer om zodat in het midden een hoopje ontstaat (zie foto). Maak van de andere helft gehakt een zelfde soort schijf en leg die in één keer over het hoopje kaasmengsel heen. Druk de twee randen van het hakt weer op elkaar zodat een soort bol ontstaat waarin het kaasmengsel in het midden opgesloten zit (zie foto). Verdeel nu de rauwe ham gelijkmatig (het meeste bovenop) over de gehakt bol heen.
Snijdt de plakken kaas in repen van ca. 2 cm breed.

Bereidingswijze

Bak het gehaktbrood in de ovenschaal een klein uur op 190gr. In het midden van de oven, de laatste tien minuten het overtollige vocht afvoeren en de repen kaas gelijkmatig over de bol draperen (zie foto) en daarna nog af gratineren. Klaar!!!

Bron

Uit de familie

Serveertip

Winter: warm serveren met een aardappel gerecht en groenten en goed glas rode wijn
Zomer: buiten lauwwarm met salades en koele rosé.
De volgende dag een plak op een geroosterde boterham met een streep ketchup (smullen)

Laatste reacties

polleke67 avatar
polleke67 26-08-2014

Maak hem al jaren. Was een recept uit Tip culi!!! Overheerlijk.

marie-france avatar
marie-france 26-06-2012

Dat ziet er lekker uit! Ik neem het mee en laat je weten hoe het gesmaakt heeft. Groetjes, Mrijke

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 24-06-2012

Een heerlijke manier om weer eens anders om te gaan met gehakt. Wij hebben hier een heel goede slager en op Woensdag is gehaktdag (varkens). Ga het woensdag kopen en deze week maken. Bedankt, Margrit

Loekie05 avatar
Loekie05 23-06-2012

Lijkt me heerlijk met een zomerse groene salade. Ik heb t recept alvast in mijn kookboek gezet. Ik zal alleen de hoeveelheden aanpassen (kleine familie). Groetjes Loekie 05

souvlaki avatar
souvlaki 23-06-2012

Lijkt me heerlijk! Dank voor je recept, ik ga het beslist binnenkort maken. Groeten Souvlaki

souvlaki avatar
souvlaki 23-06-2012

Lijkt me heerlijk! Dank voor je recept, ik ga het beslist binnenkort maken. Groeten Souvlaki

ankie43 avatar
ankie43 10-06-2012

Hallo dames(ga ik voor het gemak maar even vanuit). Leuk om te zien dat jullie elkaar wel het licht in de ogen gunnen met samen het zelfde recept op smul. Ga het binnenkort maken met echt en vegetarisch gehakt en laat jullie nog even weten wat ik van beide variaties vond. Heb me de laatste dagen erg gestoord aan iemand die een mevrouw van een drentse ek-salade zonder bronvermeliding helemaal met de grond afmaakte. Zo als jullie kan het duidelijk ook. Dank voor jullie gewone smulvriendgedrag. Groet van Ankie

RFB avatar
RFB 04-06-2012

Hallo Petra, Ja dat zie ik nu, ik kijk altijd voor ik de moeite neem om een recept erop te zetten of hij al op `smul`staat en dat heb ik kennelijk niet goed gedaan. Ik zie nu dat de eerste (n) die het recept erop gezet hebben dat al in 1999 hebben gedaan (femkemireille en marjoleindewit) die dus eigenlijk de eerste(n) waren. Nou ja het is een lekker gerecht dus verdiend om nog een keer onder de aandacht te brengen... Met vr. kookgroeten.

pwiggers avatar
pwiggers 04-06-2012

Grappig en leuk om dit recept hier tegen te komen. Ik heb hetzelfde recept al een paar jaar op mijn pagina staan en maak dit regelmatig voor buffetten met veel succes. Kijk maar bij Gelders-gehaktbrood-met-ham-en-kaas-gehaktbol-. Veel succes ermee en de groeten van Petra

ankie43 avatar
ankie43 04-06-2012

Hallo, deze neem ik mee. Tegenwoordig is er zeer goed vegetarisch vers gehakt te krijgen( niet te verwarren met rulgehakt) en nu kan ik dus ook weer eens een lekker gehaktbrood maken. Bedankt en je hoor nog van me als het gemaakt is. Groet van Ankie

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

RFB avatar
RFB

Doorsturen

Home Recepten