1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Europese keuken
  5. Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

Door: RFB

  • Europees, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 04-06-2012

Ingrediënten 4 personen


750 gram half om gehakt (tip met 100% varkensgehakt van een goede slager wordt het eigenlijk nog lekkerder!)
Ca. 2dl liter melk
2 sneden brood naar keuze
Zout en peper
1 ei
1,5 eetlepel pesto
Sap van een halve citroen
1 theelepel gedroogde Rozemarijnnaaldjes
2 eetlepels grof gehakte walnoten
75 gr geraspte oude Goudse kaas
2 eetlepels kappertjes (uit pot)
2 el gehakte verse basilicum
150gr plakken pittig belegen kaas
1 ons rauwe ham (geen gerookte)


Verder heb je nodig


Platte ovenschaal
oven

Gelders gehaktbrood

Mediterraans

Mediterraans
Gelders gehaktbrood

Mediterraans

Mediterraans
Gelders gehaktbrood

platte ronde schijf in ovenschaal

platte ronde schijf in ovenschaal
Gelders gehaktbrood

kaasmengsel in midden van de platte gehaktschijf

kaasmengsel in midden van de platte gehaktschijf
Gelders gehaktbrood

gesloten ′bol′ met in midden opgesloten het kaas mengsel

gesloten ′bol′ met in midden opgesloten het kaas mengsel
Gelders gehaktbrood

Gehaktbol ingepakt in rauwe ham

Gehaktbol ingepakt in rauwe ham
Geldersgehaktbrood

Laatste 10 minuten kaasrepen over de gehaktbol en daarna afgratineren

Laatste 10 minuten kaasrepen over de gehaktbol en daarna afgratineren
Gelders gehakltbrood

Snijdt het brood in′taartpunten′verdeel over de borden

Snijdt het brood in′taartpunten′verdeel over de borden
Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)
Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

Het recept is al jaren in de familie en zit als een knipsel, van voor het internettijdperk, in de recepten map. Omdat het altijd in de smaak valt heb ik het al heel vaak gemaakt en heb daarvoor het knipsel niet meer nodig, ik heb het nog wel even opgezocht om de herkomst te achterhalen maar die staat er helaas niet bij. De naam `Gelders" is eigenlijk ook verwarrend, als je de receptuur bekijkt kun je je afvragen wat het met Gelderland te maken heeft `Mediterraans` zou een betere benaming zijn. Qua weertype beginnen de zomers en de winters in ons land steeds meer op elkaar te lijken maar als dat niet het geval zou zijn dan is hij zowel zomer en winter goed toepasbaar. Winter , warm serveren met aardappelgratin, groente naar keuze en goed glas rode wijn. Zomer, lauw warm serveren met aardappelsalade of welke andere salade dan ook en een koele rosé. Wat helemaal lekker is als er een stuk(je) overblijft, de volgende dag op een geroosterde boterham met een beetje ketchup. Geniet ervan!

Ontdek meer:

Voorbereiding

Week het brood in de melk

Voeg bij elkaar : het gehakt, de pesto, het ei, peper en zout naar smaak, citroensap, de walnoten, rozemarijn en voeg als laatste toe het uitgeknepen en intussen geweekte brood. Kneed nu alles goed door elkaar. Verdeel het gehakt in 2 gelijke delen. Maak van het ene deel een platte ronde schijf van : ca. 1 cm dik en doorsnede van ca. 18 cm in een platte ovenschaal (zie foto). Meng in een kommetje (bv. Dessert schaaltje) de geraspte kaas, de kappertjes en de basilicum en druk een beetje aan. Keer nu het kommetje midden op de gehaktschijf in één keer om zodat in het midden een hoopje ontstaat (zie foto). Maak van de andere helft gehakt een zelfde soort schijf en leg die in één keer over het hoopje kaasmengsel heen. Druk de twee randen van het hakt weer op elkaar zodat een soort bol ontstaat waarin het kaasmengsel in het midden opgesloten zit (zie foto). Verdeel nu de rauwe ham gelijkmatig (het meeste bovenop) over de gehakt bol heen.
Snijdt de plakken kaas in repen van ca. 2 cm breed.

Bereidingswijze

Bak het gehaktbrood in de ovenschaal een klein uur op 190gr. In het midden van de oven, de laatste tien minuten het overtollige vocht afvoeren en de repen kaas gelijkmatig over de bol draperen (zie foto) en daarna nog af gratineren. Klaar!!!

Serveertip

Winter: warm serveren met een aardappel gerecht en groenten en goed glas rode wijn
Zomer: buiten lauwwarm met salades en koele rosé.
De volgende dag een plak op een geroosterde boterham met een streep ketchup (smullen)

Bron

Uit de familie



Deel dit recept

Reacties (10)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van RFB
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top