Zelf kruidenboter maken: 5 heerlijke recepten!

  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 02-06-2012
  • Zelf kruidenboter maken: 5 heerlijke recepten!

    Zelf kruidenboter maken: 5 heerlijke recepten!

    Zelf kruidenboter maken: 5 heerlijke recepten!

In dit artikel leer je eenvoudige recepten om zelf heerlijke en gezonde
kruidenboter kunt maken.
Kruidenboter is roomboter waarin tuinkruiden en specerijen zitten.
Dat alles wordt door de boter gemengd.
Kruidenboter kun je goed zelf maken en dat smaakt vele malen beter dan uit
pakje van de een winkel.

Deel dit recept

Ingrediënten
Basiskruidenboter
100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
Bosje bieslook fijngesneden
Bosje peterselie, fijngesneden
1 teentje knoflook, geperst
1 theelepel citroensap
1 theelepel vergemalen zwarte peper
1 theleepel grof zeezout
Heerlijk op (stok)brood of op een gepofte aardappel!

Ingrediënten Italiaanse kruidenboter
100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
Bosje basilicum fijngesneden
4 cherry tomaatjes, zonder de zaden, zeer fijngesneden
1 teentje knoflook, geperst
½ theelepel vergemalen zwarte peper
25 gram zeer fijn geraspte Parmezaanse kaas.
Heerlijk voor op brood of over de pasta.

Ingrediënten Engelse kruidenboter
100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
Bosje munt, fijngesneden
Zest, geraspte schil, van 1 citroen.
1 theelepel citroensap
½ theelepel vergemalen zwart zout
½ theelepel grof zout
Heerlijk over lamsvlees of bij groenten zoals erwten en worteltjes.

Knoflook kruidenboter
100 gram ongezouten roomboter
½ theelepel Worcestershire sauce
3 teentjes knoflook, geschild en gepureerd
1 mespunt versgemalen witte peper
½ theelepel zout: fleur de sel zout

Provençaalse kruidenboter
100 gram ongezouten roomboter
1 theelepel verse thijmblaadjes, fijngesneden
1 theelepel rozemarijnblaadjes, fijngesneden
1 theelepel marjoleinblaadjes, fijngesneden
½ theelepel lavendelbloemen
1 theelepel fleur de sel zout
Heerlijk bij roodvlees. Maak deze kruidenboter in het voorjaar dan is de
smaak van de verse ingrediënten het best.
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en indien de boter nog te koud is,
warm deze heel even (10 secondes, 600 watt) op in de magnetron
Mix de ingrediënten heel goed met een vork.
Vervolgens kun je de boter in een kuipje doen of draai de boter in stuk
plastic tot een soort worstvorm.
Laat de boter weer koelen in de koelkast.

Bron

Voedsel & Drank > Culinaire kunsten en kooktechnieken

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

meeuw405 avatar
meeuw405 13-06-2021

Lekkere boters en meegenomen in mijn kookboek Sausjes (Kan niet meer naam veranderen in Sausjes en Boters). Smulgroet Els

hermien_wever avatar
hermien_wever 29-07-2015

oh heerlijk gebruik heel vaal kruidenboter

Hobbykok80 avatar
Hobbykok80 06-03-2013

deze bewaar ik, lijkt me lekker

Hanny15 avatar
Hanny15 25-12-2012

Oh maar deze ga ik ook bewaren heerlijk variatie aan kruidenboter. Dedankt gr. Hanny

ArualB avatar
ArualB 11-10-2012

Heerlijk, neem ze mee. Dank je wel. Groet, Laura

deonart avatar
deonart 11-10-2012

Lekkere botertjes Willeke, bedankt. Groetjes Deon

willem37 avatar
willem37 11-10-2012

Hoi Willeke, heb je kruidenbotervariaties meegenomen, lijkt me lekker. Groetjes Willem.

estherbakermans avatar
estherbakermans 11-10-2012

hallo willeke ik bewaar hem ook zie er lekkere tips tussen groetjes esther

Fressnapf avatar
Fressnapf 11-10-2012

Hoi willeke, deze bewaar ik ook van je, Ik plemp er gewoon knoflook en tuinkruiden in, maar ik zie lekkere varianten. Dank, Grt. Alex.

tienekeh7 avatar
tienekeh7 09-06-2012

Bedankt Will, ik neem je recept voor kruidenboter mee. Lijkt me heerlijk!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten