Asperges in folie
- 30-60 min.
- Geplaatst op 29-05-2012
Recept en tekst uit het boek `Zonde en Berouw` van Marion Pauw en Tom Kellerhuis.
Meestal garen we asperges in ruim water, maar, zoals bij elke groenten, geven ook asperges hun vitaminen en smaak al snel af aan het kookvocht. Gelukkig kun je daar leuke dingen mee doen, een heerlijke soep maken bijvoorbeeld. Maar je kunt asperges ook, zoals in dit recept, garen in hun eigen vocht, waarbij de pure smaak en de vitaminen optimaal behouden blijven. En het ziet er ook mooi uit, zo in folie.
Mijn ervaring met dit recept. In één woord, Heerlijk!
Het staat in dit boek bij de voorgerechten maar 7 à 8 asperges per persoon voor een voorgerecht vond ik behoorlijk veel. Wij hebben het gegeten als bijgerecht en ik heb 8 asperges p.p. genomen.
De hoeveelheid ingrediënten die hieronder vermeld staan zijn zoals ze in het boek vermeld staan. Ik heb dus in totaal 16 asperges genomen.
Ingrediënten 4 personen
2 kilo witte asperges150 g ongezouten roomboter
Zout
1 el suiker
Verse bieslook fijngesneden
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 386,84 kcal |
Koolhydraten | 19,22 g |
Eiwitten | 5,29 g |
Vetten | 30,42 g |
Benodigdheden
Oven, Aluminiumfolie + Extra aluminiumfolieVoorbereiding
- Verwarm de oven voor op 220°C
- Scheur 8 vellen aluminiumfolie af, van ongeveer 20 x20 cm
- Leg vier keer twee vellen op elkaar
- Schil de asperges goed, snij houterige kontjes eraf, en zorg ervoor dat de asperges gelijk van dikte en lengte zijn.
- Leg op elk van de dubbele vellen 7 of 8 asperges
- Verdeel daarover een deel van de boter, het zout en de suiker, en vouw de pakketjes goed dicht.
Bereidingswijze
- Leg ze zo`n 25 minuten in de voorverwarmde oven en controleer na 20 minuten of ze gaar zijn.
- Ze moeten zacht aanvoelen.
- Maak dan à la minuut een beurre noisette:
- Doe de rest van de boter in een steelpan.
- Verwarm de boter tot deze niet meer bruist en laat lichtbruin kleuren.
- Zodra de boter begint te kleuren en nootachtig gaat ruiken, het vuur uitzetten.
- Pas op dat de boter niet verbrandt en zwart wordt, want ook als het vuur uit is, gaart de boter nog even door!
- Zwarte boter is bitter en niet lekker.
- Haal de asperges uit de oven, vouw de pakketjes halfopen en giet wat van de beurre noisette over de asperges.
- Garneer met fijngesneden bieslook.
Bron
Boek Zonde en Berouw
Serveertip
Tip (uit het boek)
Schil asperges altijd twee keer rondom, en gelijkmatig, zo voorkom je dat houterige stukken blijven zitten. Ook blijven de asperges dan mooi rond.
Laatste reacties
Dank je wel voor je leuke reactie Ankie. Fijn om te horen dat je zo blij bent met dit recept.
Louise, we hebben gister weer heerlijk gegeten. We zjn super blij met dit recept. Groetjes Ankie.
Neem ik vast mee! Dank je wel.
Ik ga voor de echte Hollandse asperges van de koude grond. Net zoals ik alleen Hollandse aardbeien eet en niet die Spaanse dingen.
Kas asperges zijn nu al te krijgen.
Nog een paar maanden wachten en dan ga ik dit lekkers maken! Bedankt, groetjes Dido
Het was heerlijk!
Hallo Louise, vandaag weer gemaakt. Heerlijk hoor en maandag mogen ze nog een keer in de herkansing. Ze zijn in de aanbieding bij de appie. Ff zoeken of ik ook opperdoese ronde kan vinden. Misschien te vroeg in het jaar. Het was weer heerlijk. Groet van Ankie en Marc.
Driewerf Hoera, ineens kan Ankie Kreuger asperges klaar maken. Daar moet een mens dan bijna 48 voor worden. Het was heerlijk. Vond het met de roomboter smelten nog wel spannend. Hoe bruin is bruin. Had er Goodbite hamblokjes en gekookt en geprakt eitje bij. Was erg lekker. Kan nu eindelijk eens de aspergekokende vriendin hier uit nodigen voor asperges. Bedankt Louise en groet van Ankie
o wat word ik hier nieuwsgierig van, het lijkt me heerlijk! Kan niet snappen dat we nooit eerder op het idee gekomen zijn, het lijkt zo logisch... weet nu al dat het smullen wordt! Dank!