Vegetarische Moussaka

  • Vegetarisch, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 29-05-2012
  • Vegetarische Moussaka

    Vegetarische Moussaka

    Vegetarische Moussaka

  • Vegetarische Moussaka

    Vegetarische Moussaka

    Vegetarische Moussaka

  • Vegetarische Moussaka

    Vegetarische Moussaka

    Vegetarische Moussaka

Een smakelijke vegetarische moussaka, heerlijk gegratineerd met kaas. Eventueel gehakt toevoegen voor een vlees-variatie.

Deel dit recept

Ingrediënten
1 courgette
1 aubergine
1 grote witte ui
4 tenen knoflook
500 gram voorgekookte aardappelschijfjes (zonder zout)
1 blik tomatenblokjes (geen zout toegevoegd)
2 el olijfolie
1 groenten-bouillonblokje zonder zout van Damhert
2 tl gedroogde oregano
1 tl gedroogde peterselie (vers kan natuurlijk ook!)
mespuntje kaneel
vers gemalen peper
1 laurierblad
150 ml Griekse yoghurt (10% vet!)
2 eieren
45 gram geraspte oude kaas Kees gerijpt.
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Snijd de courgette, aubergine en ui in blokjes. Hak de knoflook fijn.
Verhit de olie in een braadpan. Fruit hierin de ui glazig en voeg de knoflook toe. Laat even meebakken en doe de aubergine erbij. Doe na 3 minuten de courgette erbij. Blijf af en toe omscheppen.
Voeg de tomatenblokjes toe en verkruimel een bouillonblokje boven de pan. Doe de peper, oregano, peterselie en kaneel erbij. Roer door en steek het laurierblad in de saus. Laat nog lekker 10 minuten pruttelen.

Klop in een kom de yoghurt en eieren los tot een sausje. Voeg 15 gram geraspte kaas toe en meng nog even door.
Doe in een grote ovenschaal onderin een laagje van de groentensaus. De bodem moet bedekt zijn, maar het moet geen dikke laag zijn. Verdeel de helft van de aardappels erover. Afhankelijk van de dikte van de plakken aardappel kun je ze dakpansgewijs of plat neerleggen. Maak nog een laagje saus en daarna aardappels. Doe hierop nog een klein restje saus, ongeveer de helft vergeleken met de vorige lagen.
Verdeel hierover het yoghurtsausje. Strooi het restant van de geraspte kaas erover.
Bak op 200 graden 45 minuten in een voorverwarmde oven. Als de aardappelschijfjes al vrijwel gaar waren kan het wat korter. Laat 10 minuten rusten voordat je gaat opscheppen!

Wanneer je het gehakt toevoegt, bak je dit rul in de olie voordat je de uien in de pan doet. Verder kan het recept ongewijzigd gemaakt worden.

Lees je dit recept maar heb je geen zoutarm dieet? Leg dan op de onderste laag aardappels 75 gram in dunne plakjes gesneden fetá. (75 gram feta bevat ruim 1000 mg natrium!!)

Bij een strenge natriumbeperking natriumarme kaas gebruiken

Serveertip

Lekker met een Griekse salade

Laatste reacties

Sally4444 avatar
Sally4444 14-01-2019

Vind ik niet erg nee. Dank voor je antwoord.

pimmetjuh avatar
pimmetjuh 14-01-2019

Je zou dan wat meer yoghurt kunnen gebruikt, maar het zal minder goed stollen. Het blijft dan wat natter, maar misschien vind je dat niet erg?

Sally4444 avatar
Sally4444 14-01-2019

Kun je dit recept ook maken zonder eieren?

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten