1. Home
  2. Recepten
  3. Voorgerecht
  4. Italiaanse keuken
  5. Bagna cauda- ansjovis in warm bad

Bagna cauda- ansjovis in warm bad

  • Italiaans, Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 26-05-2012

Ingrediënten 4 personen


200 ml slagroom
2 flinke knoflooktenen uit de pers
½ blikje ansjovis of circa 24 gram uit potje
groene asperges en/of rauwkost naar keuze, zie bereiding
brood of picos (Spaanse broodstokjes)


Verder heb je nodig


Grillpan (eventueel)

eendrachtige samenwerking
eendrachtige samenwerking
oh, wat is dit?!
oh, wat is dit?!
presentatie
presentatie
asperges grillen
asperges grillen
Bagna cauda- ansjovis in warm bad
Bagna cauda- ansjovis in warm bad

Dit is een leukertje uit het kersverse kookboek van ZTRDG, keukentafeboek no° 1
Italianen (Piemonte) verwarmen ansjovisjes in een mengsel van gelijke delen olijfolie en boter met een forse hoeveelheid knoflook. De Italiaanse ansjovis uit het vat is veel minder zout dan de ingeblikte die wij kunnen kopen. Daarom past men hier het originele recept aan door de ansjovissen in slagroom te verwarmen; ( 400 ml slagroom op een blikje visjes + 5 tenen knoflook uit de pers. Als een soort fondue eten, pannetje op een rechaud en rauwkost erin dippen. Ik heb een kleinere hoeveelheid gemaakt (zonder rechaud) om als voorgerechtje te serveren met gegrilde asperges - Lekker buiten in het zonnetje!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

De ansjovis in stukjes snijden en samen met de knoflook verwarmen in de slagroom- zacht vuurtje. Bedenk dat de ene knoflook niet de andere is, voeg naar smaak meer of minder toe. Roer de boel regelmatig door tot de ansjovis gesmolten is en laat de slagroom ietsje inkoken. Voeg desgewenst wat versgemalen zwarte peper toe.
Maak de groenten schoon en snijd eventueel in stukken, de asperges in de lengte halveren.

Bereidingswijze

Als je "warme bad" min of meer klaar is, de asperges grillen. (Het anjovis-roommengsel even op het stoofpitje zetten met widexplaatje.) Ik vond het leuk om dit gerechtje met gegrilde groene asperges te eten, daarbij honingtomaatjes en wat fijngesneden venkel. De asperges (3-4 stuks per persoon) doormidden snijden, inwrijven met olijfolie en in een matig hete grillpan aan beide zijden grillen tot de streepjes van de pan erin staan. Om de streepjes er goed in te krijgen, de asperges platdrukken met spatels of verzwaren met een andere (passende) pan. De combi met de asperges scoorde enorm, maar je kunt uiteraard ook andere groenten nemen, rauw of gegrild. Ik heb "minibadjes" in eenpersoons vuurvaste schaaltjes gemaakt, zie foto. Groente, stukjes brood of picos erin dippen en smullen.

Bron

ZTRDG KEUKENTAFELBOEK No 1



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jokevd1


Reacties (4)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jokevd1
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top