Lasagne di spinaci e pollo

  • Italiaans, Ovenschotel
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 19-05-2012

Gezonde & voedzame lasagne die je ruim van tevoren klaar kunt maken.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Voor de lasagne
- 210 gr. bloem (type 45 of patent)
- 2 eieren (M)
- 2 eetlepels olijfolie
- snufje zout
Voor de bechamel
- 40 gram roomboter
- 40 gram bloem
- 1/2 liter halfvolle melk
- 100 gr. geraspte jong belegen kaas
Voor de vulling
- 600 gram gewassen verse spinazie
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 200 gram kipfilet
- Chilipoeder
- zakje pijnboompitjes
- 200 ml creme fraiche
- 100 gr. Geraspte jong belegen kaas
- eetlepel pesto (mag voor de hele luie koks eventueel wel uit een potje, anders maak je even een bakje met 20 gram verse basilicum, teentje knoflook, 2 eetlepels olijfolie, een eetlepel pijnboompitjes, en een eetlepel geraspte parmezaanse kaas (of pecorino), goed fijnmaken in de vijzel en klaar. Dit kan je (met een laagje olie er op) prima in de koelkast bewaren)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Hapjespan, sauspan, vijzel, pastamachine, oven.

Bereidingswijze

Maak eerst het pastadeeg (dat moet namelijk even in de koelkast):
Bloem met zout op een heuveltje zeven, kuiltje in de heuvel maken en rustig de olie en eieren toevoegen. Stevig kneden (min. 10 min) tot het deeg elastisch is en niet blijft plakken. Half uurtje in de koelkast (mag langer)

Spinazie laten slinken en na het slinken fijn snijden. Ui snipperen, knoflook zeer fijn snijden, kip in dobbelsteentjes snijden.
De kip kort aanbakken, dan de ui meebakken. Als de kip gaar en de ui glazig is de spinazie en creme fraiche, en naar smaak knoflook en chilipoeder toevoegen. Even laten pruttelen en de pijnboompitjes, pesto en kaas toevoegen. Als de kaas gesmolten is, is de vulling klaar. Proeven en eventueel zout toevoegen. Vulling warm houden.

Smelt voor de bechamelsaus de boter op laag vuur in een sauspan met dikke bodem. Voeg als de boter gesmolten is al roerend met een houten lepel de (uiteraard gezeefde) bloem toe en laat de bloem in 3-5 minuten al roerend garen tot een homogene massa is ontstaan. Voeg daarna beetje bij beetje de melk toe, blijven roeren. Als alle melk is opgenomen en een gladde massa is ontstaan ongeveer 20 minuten zachtjes laten pruttelen. Vlak voor verwerken de geraspte kaas er doorheen roeren en laten smelten.
Zorg dat de bechamel in beide stadia echt goed gaar is omdat de bloemsmaken uit pasta en bechamel elkaar lijken te versterken! Raar maar waar. Bechamel warm houden.

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Rol het deeg uit tot de dunste of een na dunste stand en snijd de vellen op maat voor de lasagneschaal.
Bedek de bodem van de schaal met bechamelsaus, leg daarop een laag lasagnevellen, daarna afwisselend een laag vulling en lasagnevellen tot de vulling op is. Eindig met een laag lasagnevellen met daarop bechamelsaus en eventueel vers gemalen peper en geraspte kaas.

Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven.
Kooktijd: 45 minuten op 160 °C., daarna 20-35 minuten op 180 °C.
Laat een paar minuten op kamertemperatuur rusten voor het serveren.

Serveertip

Lekker met een frisse komkommer-ijsbergslasalade met bij voorbeeld honing-citroensap-walnotenoliedressing en verse bieslook.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten