1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Portugese keuken
  5. Alentejaanse Kip

Alentejaanse Kip

Door: smulpaap1471

  • Portugees, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 19-05-2012

Ingrediënten 3 personen


3 uien, 8 romatomaten, grote scharrelkip,4 middelgrote aardappelen, 1 rode paprika,4 blaadjes laurier, kaneelpoeder,
witte wijn, olijfolie,zwarte peper (molen) zout, piri piri


Verder heb je nodig


Een flinke ovenschotel
Een stevige Snijplank, de nodige scherpe messen...


Lijkt complex? Maar het loont de moeite. De buur bij wie ik het gerecht leerde kennen had een voordeel : hij had nog een oude houtoven voor de deur. Na het Alentejaanse brood ging dan de Alentejaanse kip erin.
Het lukt mij niet net hetzelfde geur en smaakgevoel te bekomen in mijn gasoven.
Het gerecht is wel overheerlijk. Mocht je in Nederland de Alentejaanse rode wijn "Porta de Ravessa" vinden, is dit mijn aanrader.
Oh ja, piri piri (zoals dat hier heet) is de pili pili van
in Nederland. Is, zoals jullie weten, heel pittig en je beslist of je dat wilt of niet.Ik sta nu zo`n 48 jaar als liefhebber achter het fornuis en afmeten en afwegen
komt er zelden aan te pas, tenzij het niet anders kan.
Voor deze kip kun je wel je fantasie de vrije loop geven.
Ik hoop van harte dat jullie het ook lekker vinden en wens jullie smakelijk eten.Sorry, maar ik heb er nog geen fotos van gemaakt.

Ontdek meer:

Voorbereiding

De kip in stukken snijden : borst in twee, poten in twee en de vleugeltjes erbij.(Van de rug
kook je bouillon)
De tomaten in vier en vocht en pitde pirijes verwijderen, de uien in ringen, de aardappelen schillen en in blokjes snijden (2 cm)de paprika in reepjes snijden, de piri piri`s (6)opensnijden en pitjes verwijderen.

Bereidingswijze

De blokjes aardappel in de magnetron 3/4 zacht maken. In de Ovenschaal : eerst de uienringen,de aardappelblokjes,de laurierblaadjes, de reepjes paprika, vervolgens de stukken kip (die vooraf aangebraden worden in olijfolie met klontje boter- lichtjes bruin bakken)bestrooien met kaneelpoeder (naar smaak)zwarte peper, piri piri,zout (alles naar smaak).Tenslotte de romatomaten erop.
Overgieten met half (mosterd)glas droge witte wijn
en olijfolie (zomaar uit de fles...)Oven op 200 graden voorverwarmen (10 minuutjes)
De ovenschotel in de oven en 45 minuten vergeten. Daarna de kip verwijderen en de overige ingredienten goed doorheen mengen. Zonder de kip nog een tien minuten in de oven. Om de kip goed heet op tafel te brengen gaat ze terug in het mengesel en nog even in de oven.

Bron

Bij de buurman geleerd



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van smulpaap1471
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top