Mayonaise (koude sausjes) Mayonaise en andere koude sausjes

  • Nederlands, Saus/dressing
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 18-05-2012
  • Mayonaise (koude sausjes) Mayonaise en andere koude sausjes

    Mayonaise (koude sausjes) Mayonaise en andere koude sausjes

    Mayonaise (koude sausjes) Mayonaise en andere koude sausjes

  • Mayonaise (koude sausjes) Mayonaise en andere koude sausjes

    Mayonaise (koude sausjes) Mayonaise en andere koude sausjes

    Mayonaise (koude sausjes) Mayonaise en andere koude sausjes

  • Mayonaise (koude sausjes) Mayonaise en andere koude sausjes

    Mayonaise (koude sausjes) Mayonaise en andere koude sausjes

    Mayonaise (koude sausjes) Mayonaise en andere koude sausjes

  • Mayonaise (koude sausjes) Mayonaise en andere koude sausjes

    Mayonaise (koude sausjes) Mayonaise en andere koude sausjes

    Mayonaise (koude sausjes) Mayonaise en andere koude sausjes

Eindeloos variëren!

Deel dit recept

Boodschappen bestellen
Benodigdheden
kom, mixer of garde

Bereidingswijze



    MAYONAISE:
    alle ingrediënten op kamer temperatuur.

    Ingrediënten (4 personen)
    •2 eierdooiers
    •1 a 2 theelepels mosterd
    • ca. 250 ml zonnebloem of maisolie, of half om half
    (Voeg niet alle olie in een keer toe.)
    •Zout
    •Peper
    • 1 theel. witte wijnazijn
    . 2 theel. citroensap
    Bereiding (ca 10 min)
    Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

    Doe de eierdooiers met de mosterd en een snuifje zout en peper in een kommetje en roer met een klopper goed glad. Laat 1 minuut rusten.

    Giet er een straaltje zonnebloem olie of maïsolie bij en roer goed tot alle olie is opgenomen. (De olie moet er traag aan toegevoegd worden!!)
    Roer er weer wat olie bij en klop terug goed op. (hoe harder je klopt hoe dikker de mayonaise zal worden, dus kun je dit ook met een elektrische mixer doen).
    Breng de mayonaise eventueel op smaak met citroensap of wijnazijn en naar smaak nog wat zout en peper.

    VARIANTEN:

    ANDALUSISCHE SAUS:

    Verwijder de zaadjes uit 1/2 rode en 1/2 groene paprika. Grill ze tot de schil zwart geblakerd is en verwijder het vel. Pureer de paprika in een keukenrobot en schep samen met 1 a 2 eetlepels tomatenpuree door 1/2 liter mayonaise.
    Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
    Werk af met paprikasnippers.

    REMOULADESAUS:

    Voeg bij 1/2 liter mayonaise:
    2 fijngesnipperde augurkjes, 1 theelepel kappertjes, 1 eetlepel fijngehakte bieslook, 1 eetlepel dragon, 1 eetlepel peterselie, 1 theelepel mosterd en 1 a 2 theelepels ansjovispuree.
    Werk af met ansjovisfilets.

    TARTAARSAUS:

    Voeg bij 1/2 liter mayonaise:
    1 fijngesnipperde augurk,
    1 theelepel kappertjes, 1 eetlepel fijngehakte bieslook, 1 eetlepel fijngehakte peterselie en 1 eetlepel fijngehakte dragon of kervel,
    1/4 theelepel mosterd en 1 eetlepel geraspte ui. Werk af met kappertjes.

    COCKTAILSAUS:

    Voeg bij 1/2 liter mayonaise met citroen:
    1 a 2 eetlepels ketchup, 1 eetlepel room en 1 koffielepel cognac of whisky. Werk af met schijfje citroen.

    DUIZEND-EILAND-SAUS:

    Voeg bij 1/2 liter mayonaise: 1 eetlepel zachte chilisaus, 1 a 2 eetlepels vloeibare tomatenpuree, 1/4 rode en 1/4 groene paprika (heel fijngesnipperd), 1 eetlepel verse fijngehakte bieslook en 1/2 theelepel zoet paprikapoeder. Werk af met paprikapoeder

    GROENE-GODEN-SAUS:

    Voeg bij 1/2 liter mayonaise: 4 gepureerde ansjovisfilets, 4 fijngesnipperde lente-uitjes, 1 geplet knoflookteentje, 1 eetlepel gehakte peterselie, 1 eetlepel gehakte bieslook en 1 theelepel zachte chilisaus. Werk af met peterselie.

Bron

internet

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

wubbejan avatar
wubbejan 02-08-2012

Bedankt voor je lekkere recepten voor mayonaise en de heerlijke varianten. Ik neem ze mee in mijn lijstje. Gr. WubbeJan.

marie-france avatar
marie-france 31-07-2012

dit trekt me over de streep om toch zelf eens mayo te maken. En de variaties zijn een leuke toevoeging. Groetjes, Marijke

ruthbrock avatar
ruthbrock 26-05-2012

hoi kmedema, nee, rauwe eierdooiers kunnen geen kwaad als je maar zorgt dat, zeker met dit weer ,alles steeds in een goed koude koelkast staat en de eieren super vers zijn. alleen als je in verwachting bent,zou ik het niet aanraden. groetjes ruth en een fijne pinksteren

KMedema avatar
KMedema 25-05-2012

Ziet er geweldig uit, maar is het niet link om zelf met rauwe eierdooiers aan de sla te gaan?

Karinn1 avatar
Karinn1 22-05-2012

Ik heb nog nooit zelf mayonaise gemaakt. Nav dit artikel moet ik het toch maar eens proberen. Hartelijk dank

Fressnapf avatar
Fressnapf 20-05-2012

Ik ga dit toch bewaren want ik vind dit leuk! Inderdaad gaat er niks boven zelfgemaakte mayonaise. Je kunt er inderdaad eindeloos mee varieren. Dit komt goed van pas als straks de BBQ weer gebruikt wordt. Bedankt, groetjes Alex.

adwijgerde avatar
adwijgerde 20-05-2012

We kopen de sausjes meestal maar met deze recepten kunnen we ook zelf eens aan de slag, bedankt! groetjes Ad

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten