Big mac

  • Amerikaans, Hoofdgerecht
  • 10-20 min.
  • Big mac

    Big mac

    Big mac

Thuis je Big mac maken. Bijna niet van echt te onderscheiden.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Voor 4-5 burgers

-400g 100% rundvlees
-hamburger broodjes met sesam (te krijgen bij oa AH, liever geen `verse` sesam bolletjes)
-mayonaise
-ketchup
-mosterd
-pot zoete piccalilly
-pot augurken
-ui
-ijsbergsla
-cheddar / smeltkaas plakjes (euroshopper)
-witte azijn of natuurazijn
-zout, peper, suiker
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 801,10 kcal
Koolhydraten 54,95 g
Eiwitten 34,31 g
Vetten 47,75 g
Benodigdheden
Aluminium folie of bakpapier

Bereidingswijze

Snipper een halve ui en 3 augurken liefst in een Blender, houd de ingredienten apart.

De saus is belangrijk en luistert heel nauw proef vaak.

Meng 2 eetlepels mayo met 1/2 eetlepel ketchup, 1 theelepel mosterd en ong 1 eetlepel piccalilly. Voeg 1 eetlepel (afgestreken) ui en augurk (gesnipperd) toe. Voeg een snufje zout toe en een 1,5 theelepel suiker. Voeg tenslotte een paar druppels azijn toe. Meng alles goed en proef regelmatig. Te zuur? meer suiker en piccalilly, voorzichtig met ketchup. Te zoet? iets meer azijn en/of zout, voorzichtig met mayo en mosterd. Probeer te voorkomen dat de saus naar mayo smaakt. Ik voeg meestal ook nog een klein beetje belgische mayo toe maar is niet noodzakelijk. De piccalilly smaakt als het goed is al enigszins naar de echte saus.

Doe de saus in de koelkast en laat rusten.

Snijd de hamburger broodjes zodat je ook een middendeel overhoud. Je kunt ook een onderkant van een 2e broodje gebruiken, maar dan heb je iets teveel brood `in` je burger en houdt een bovenkant over.

Snijd de sla in korte reepjes.
Snipper de rest van de ui (ditmaal iets minder fijn).
Snijd een paar plakjes augurk.

Haal het vlees uit de vriezer. Bak de burgers in voldoende olie aan beide kanten op hoog vuur gaar. Omdat ze zo dun zijn duurt dit hooguit 3 minuten. Bestrooi met een heel klein beetje zout en (fijne)peper. Dep de burgers droog op wat keukenpapier (gebruik geen vette burgers)

Grill alle lagen van de broodjes aan 1 kant. één kant moet knapperig zijn en de andere kant nog zacht.

Smeer een dun laagje saus (op kamertemperatuur) op het bodem broodje. Voeg een beetje gesnipperde ui toe, van beide niet teveel. Strooi wat sla reepjes erop, wederom niet al te veel.

Leg daaroverheen een plak cheddar en vervolgens de burger.

Dan het midden broodje, dun laagje saus, wat ui en sla reepjes en tweede burger.

Op de bovenste burger leg je 2-3 plakjes augurk, top broodje erop en klaar.

Als alles lukt smaakt deze imitatie echt bijna hetzelfde als die van de mac. Experimenteer wat met de saus en vooral doe overal niet teveel van op, dus ook niet sla en ui etc.

I`m lovin` it.

Serveertip

Franse friet

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

tomdist2 avatar
tomdist2

Doorsturen

Home Recepten