1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Turkse keuken
  5. Acili Antep Ezme (Turkse tomaten-pepersaus)

Acili Antep Ezme (Turkse tomaten-pepersaus)

  • Turks, Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 06-05-2012

Ingrediënten 4 personen


4 middelgrote tomaten, zo smakelijk mogelijk, zaad verwijderd
4 lente-uitjes (evt te vervangen door een rood uitje)
1 rode paprika
1 spaanse peper (evt te vervangen door 1 theelepel chilipoeder)
1 eetlepel tomatenpasta
Sap van een halve citroen
Handje peterselie (vers) of wat meer, naar smaak
Olijfolie (extra vergine)
Zout en peper

Optioneel:
Munt en/of
1-3 teentjes knoflook en/of
1 theelepel Turkse granaatappelsiroop


Verder heb je nodig


Een blender of staafmixer


Een dikke, fris/pittige koude saus van fijngehakte tomaten, pepers, lente-uitjes en nog wat meer. Een heerlijke begeleider van gegrild vlees zoals köfte en kebab. Ook heerlijk bij gegrilde courgettes en aubergines, op een broodje of gewoon `zo` als meze.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Hak de tomaten en lenteuitjes zo fijn mogeljk. Dat wil zeggen: echt heel fijn! Idem met de paprika, spaanse peper en peterselie. Doe alles in een kom en voeg tomatenpasta, citroensap en een scheutj olijfolie toe plus zout en peper naar smaak. Eventueel ook de optionele ingredienten, (fijngehakt). Zet het minstens een uur in de koelkast, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.

Varieer met de ingredienten en hoeveelheden voor een hetere, mildere, zoetere of juist iets zuurdere saus. De samenstelling van deze saus varieert van streek tot streek. Deze versie komt uit Antep.

Serveertip

De ezme kan op twee manieren geserveerd worden: als salade of als saus. Voor de saus alles nog fijner maken in een blender voordat je het in de koelkast zet.

Bron

Www.petersommer.com



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van buonaforchetta


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van buonaforchetta
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top