1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Italiaanse keuken
  5. Spaghetti
  6. spaghetti carbonara met asperges

spaghetti carbonara met asperges

Door: damimo

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 05-05-2012

Ingrediënten 4 personen


de voorbereiding:


de asperges en de zeekraal:

de spaghetti carbonara:

  • 500 g spaghetti
  • 5 eieren
  • 8 plakken gedroogde ham (bijvoorbeeld parmaham of serranoham)
  • peper


Verder heb je nodig


Een blender of hakmolen
een dunschiller

Spaghetti carbonara met asperges
Spaghetti carbonara met asperges

Wanneer het aspergeseizoen begonnen is, storten we ons graag op het witte goud. We eten de witte stengels vaak `à la Flamande`, maar eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos.

Misschien zijn dit dan asperges `à l`Italienne`, want we mengen ze met pasta, verse eieren, kaas , fijne ham én een portie zilte zeekraal. De inspiratie komt van de pastaklassieker `spaghetti alla carbonara`.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

De voorbereiding:

Vul een ruime kookpot met water en breng het aan de kook. Strooi een flinke snuif zout in het water. Denk eraan, pasta moet kunnen zwemmen!

Breek de Parmezaanse kaas in stukjes en doe ze in de blender of hakmolen. Maal de harde kaas poederfijn.

Bereidingswijze

de asperges en de zeekraal:

Tip: Gebruik kraakverse witte asperges. Het seizoen van de asperges is het ideale moment om ermee aan de slag te gaan. Je kunt de versheid van de asperges op twee manieren controleren:


  1. Duw je vingernagel even in de onderkant van de asperge. De plek waar de asperge werd afgesneden, mag niet te houtachtig aanvoelen.

  2. Wrijf enkele asperges tegen mekaar. Als ze een zacht piepend zanggeluidje maken, zijn ze vers.

    Een witte asperge moet met zorg geschild worden. Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondomrond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af. (Dan zal je ook meteen merken of ze zorgvuldig geschild zijn.)

    Snij de zachtere kopjes van de asperges eraf. Snij elk kopje overlangs middendoor.

    Snij de aspergestengels nu één voor één in flinterdunne lange slierten met behulp van de dunschiller. Zo krijg je een hele hoop tagliatelle van asperge, die later in de pastaschotel verwerkt worden.

    Spoel de zeekraal schoon. Controleer of er houterige stukjes aan zitten. Mocht dat het geval zijn, breek ze dan weg.

    de spaghetti carbonara:

    Doe de spaghetti (in dit geval met een gaartijd van ongeveer 8 minuten) in het kokende water. Zet er een timer bij en doe na 5 minuten de aspergekopjes erbij.

    Eén minuut later voeg je de `tagliatelle` van asperges in de kookpot met pasta.

    Nog één minuut later gaat de zeekraal in de kookpot.

    Na één minuut zijn de pasta en de groenten gaar. Giet het kookvocht af.

    Stort de pasta met groenten in een diepe ruime pan.

    Neem een mengschaal, breek er de eieren in en kluts ze even. Giet er 4/5 van de gemalen Parmezaanse kaas in en meng verder.

    Giet het mengsel van eieren en kaas over de hete pasta met groenten. Voeg wat peper toe en roer alles voorzichtig om. Zout is overbodig.

    Giet de pasta in een grote schaal en leg er grote snippers gedroogde ham op.

    Wie dat wenst kan nog wat extra Parmezaanse kaas op z`n bordje pasta strooien.

Bron

Dagelijkse kost



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van damimo
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top