6 Bijzondere Kruidenboters

  • Bijgerecht
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 05-05-2012
  • 6 Bijzondere Kruidenboters

    6 Bijzondere Kruidenboters

    6 Bijzondere Kruidenboters

Zes bijzondere kruidenboters. Het eerste recept is van mijzelf, de andere vijf van ZTRDG

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Roomboter en verschillende soorten kruiden/bloemen
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Kleurrijke kruidenboter met oost-ïndische kers
125 gr roomboter
20 gr oost-ïndisch kers (liefst geel, oranje en rood, maar ook groen van het blad)
zout en peper

Snij de bloemen en het blad fijn. Meng door de boter en breng op smaak met zout en peper. Rol de boter met natte handen tot een rolletje in vetvrij papier of plastic. Laat de boter opstijven in de koelkast.

Bieslook-rodewijn-sjalottenboter
2 sjalotjes
1 tl bakolie
½ glas rode wijn
10 g bieslook (ca. 1 el fijngesneden)
125 g roomboter
zout en peper

Snipper de sjalotjes fijn en fruit ze op laag vuur zonder te kleuren in wat olie. Blus ze af met de rode wijn, breng aan de kook en laat de wijn verdampen. Schep de `wijnsjalotjes` in een zeef en spoel ze even af. Snij de bieslook fijn en meng met de sjalotjes door de boter. Breng op smaak met zout en peper en rol de boter met natte handen tot een rolletje in vetvrij papier of plastic. Laat de boter opstijven in de koelkast. Laat een paar plakjes smelten op bijv. gegrilde of gebakken biefstuk, entrecôte of ribeye.

Salie-citroenboter
10 g verse salieblaadjes
½ biologische citroen
125 g roomboter
zout en peper

Snij de salieblaadjes, en rasp de schil van de citroen fijn. Meng door de boter en breng op smaak met zout en peper. Rol de boter met natte handen tot een rolletje in vetvrij papier of plastic.
Laat de boter opstijven in de koelkast. Lekker door gnocchi met geraspte Parmezaanse kaas of door kaasravioli.

Peterselie-knoflook-citroenboter
15 g platte peterselie
1 teen knoflook
½ biologische citroen
125 g roomboter
zout en peper

Hak de peterselie en knoflook zo fijn mogelijk en rasp de citroenschil fijn. Meng door de boter en breng op smaak met zout en peper. Rol de boter met natte handen tot een rolletje in vetvrij papier of plastic. Laat de boter opstijven in de koelkast. Snij een paar plakjes door (net afgegoten) gekookte bloemkool of door gekookte nieuwe aardappeltjes.

Dille-mosterdboter
15 g dille
1 el grove mosterd
125 g roomboter

Hak de dille zo fijn mogelijk en meng met de mosterd door de boter. Rol de boter met natte handen tot een rolletje in vetvrij papier of plastic. Laat de boter opstijven in de koelkast. Lekker op bijv. zalm uit de oven (zie recept makkelijke ztrdg).

Koriander-peper-limoenboter
10 g koriander
½ verse rode peper
1 limoen
125 g roomboter
zout

Hak de koriander fijn. Halveer de rode peper. Snij de zaadlijsten eruit, spoel de zaadjes eruit onder de kraan en snij het vruchtvlees fijn. Boen de limoen schoon en rasp de schil fijn. Meng de koriander, peper en limoen door de boter en breng op smaak met zout. Rol de boter met natte handen tot een rolletje in vetvrij papier of plastic. Laat de boter opstijven in de koelkast.

Tip: Snij een paar plakken van de boter op een stuk heilbot of andere witvis. Besprenkel met wat witte wijn, dek af met aluminiumfolie en zet afhankelijk van de dikte ca. 15 min. in een voorverwarmde oven op 200°C. Lekker met peultjes, bijv. met kipfilet en rijst.

Bron

1ste recept is van mijzelf de andere 5 van ZTRDG

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

adeline43 avatar
adeline43 10-05-2012

Altijd handig, zeker met jou tips erbij.Ik neem het graag mee, groetjes Adeline

lieredomdrij avatar
lieredomdrij 05-05-2012

Gaat onmiddellijk in het kookboek, dank je wel, Roger

Fressnapf avatar
Fressnapf 05-05-2012

Dit vind ik nou leuk! Hier weet ik wel raad mee. Bedankt.

MandyInItaly avatar
MandyInItaly 05-05-2012

lijken me erg lekker! Ga het proberen, ben dol op kruidenboter!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten