Zomerse maaltijdsalade a la maison
- Europees, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op 03-05-2012
Heerlijke maaltijdsalade om buiten te eten met lekker brood en een goed glas koele wijn. Gewoon een grote schaal in het midden. De hoeveelheden als onderstaand beschreven zijn ruim genoeg voor vier personen. Mocht de groep groter worden en je hebt niet genoeg in huis om eventueel een tweede schaal te maken dan kun je ook aanvullen met op tafel schaaltjes lauwwarme gehaktballetjes (mediterrane , Marokkaanse) extra brood yoghurtsaus etc., dan wordt het ongemerkt nog een heel feestmaal. Met de ingrediënten kan indien gewenst gevarieerd worden naar smaak natuurlijk. Deze salade is ook in de loop der tijd ontstaan door ingrediënten toe te voegen dan wel weg te laten. Voor wie het niet herkent de basis was ooit de receptuur van salad Nicoise.
Ingrediënten 4 personen
ijsbergsla (ca. ½ krop)4 a 5 rijpe vlezige tomaten
1 komkommer
2 blikjes tonijn op water basis
2 a 3 grote aardappels (bonken)
1 rode ui
200 gr spekblokjes
Hand zwarte olijven
Hand groene olijven
Hand pijnboompitten
Wat Kappertjes
5 a 6 ansjovis filetjes
Geraspte Parmezaanse kaas
- Voor de Dressing
Scheut olijfolie
Scheutje witte balsamico azijn
Lepeltje fijne mosterd
Lepeltje honing
Theelepel citroensap
Zout en peper
Benodigdheden
Mooie wijde dekschaalVoorbereiding
Kook de aardappels in de schil beetgaar (ca. 12-15 min.) en laat afkoelen
Verwijder de buitenste bladeren van sla en kern en was de sla ijswater en laat goed uitlekken en of drogen in schone doek
Ontvel de tomaten en snij in schijfjes
Ontvel de komkommer en snij in schijfjes
Laat de tonijn uitlekken
Ontvel de ui en snij in dunne halve ringen
Verwijder de schil van de gekookte aardappels en snij in schijfjes
Rooster de pijnboompitten in droge koekenpan tot ze licht bruin zijn
Bak de spekblokjes knapperig
Vermeng de ingrediënten voor de dressing
Bereidingswijze
Neem een mooie wijde schaal en verdeel daarin achtereenvolgens in lagen
1. De ijsbergsla
2. Schijfjes aardappel
3. Ui
4. komkommer
5. tomaat
6. de dressing
7. tonijn
8. uitgebakken spekblokjes
9. de olijven
10. kappertjes
11. ansjovis
12. pijnboompitten
13. Parmezaanse kaas
Serveertip
Koele witte wijn, lekker brood, (koude) gehaktballtjes, frisse yoghurtsuas om brood en gehaltballetjes in te dopen...
Laatste reacties
Heb de salade gisteren gemaakt voor een grote groep. Was een groot succes!
Ga de salade vanavond maken. Hij lijkt mij heerlijk!