Zomerse maaltijdsalade a la maison

  • Europees, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 03-05-2012
  • Zomerse maaltijdsalade a la maison

    Zomerse maaltijdsalade a la maison

    Zomerse maaltijdsalade a la maison

  • Zomerse maaltijdsalade a la maison

    Zomerse maaltijdsalade a la maison

    Zomerse maaltijdsalade a la maison

Heerlijke maaltijdsalade om buiten te eten met lekker brood en een goed glas koele wijn. Gewoon een grote schaal in het midden. De hoeveelheden als onderstaand beschreven zijn ruim genoeg voor vier personen. Mocht de groep groter worden en je hebt niet genoeg in huis om eventueel een tweede schaal te maken dan kun je ook aanvullen met op tafel schaaltjes lauwwarme gehaktballetjes (mediterrane , Marokkaanse) extra brood yoghurtsaus etc., dan wordt het ongemerkt nog een heel feestmaal. Met de ingrediënten kan indien gewenst gevarieerd worden naar smaak natuurlijk. Deze salade is ook in de loop der tijd ontstaan door ingrediënten toe te voegen dan wel weg te laten. Voor wie het niet herkent de basis was ooit de receptuur van salad Nicoise.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
ijsbergsla (ca. ½ krop)
4 a 5 rijpe vlezige tomaten
1 komkommer
2 blikjes tonijn op water basis
2 a 3 grote aardappels (bonken)
1 rode ui
200 gr spekblokjes
Hand zwarte olijven
Hand groene olijven
Hand pijnboompitten
Wat Kappertjes
5 a 6 ansjovis filetjes
Geraspte Parmezaanse kaas

- Voor de Dressing
Scheut olijfolie
Scheutje witte balsamico azijn
Lepeltje fijne mosterd
Lepeltje honing
Theelepel citroensap
Zout en peper
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Mooie wijde dekschaal

Voorbereiding

Kook de aardappels in de schil beetgaar (ca. 12-15 min.) en laat afkoelen
Verwijder de buitenste bladeren van sla en kern en was de sla ijswater en laat goed uitlekken en of drogen in schone doek
Ontvel de tomaten en snij in schijfjes
Ontvel de komkommer en snij in schijfjes
Laat de tonijn uitlekken
Ontvel de ui en snij in dunne halve ringen
Verwijder de schil van de gekookte aardappels en snij in schijfjes
Rooster de pijnboompitten in droge koekenpan tot ze licht bruin zijn
Bak de spekblokjes knapperig
Vermeng de ingrediënten voor de dressing

Bereidingswijze

Neem een mooie wijde schaal en verdeel daarin achtereenvolgens in lagen
1. De ijsbergsla
2. Schijfjes aardappel
3. Ui
4. komkommer
5. tomaat
6. de dressing
7. tonijn
8. uitgebakken spekblokjes
9. de olijven
10. kappertjes
11. ansjovis
12. pijnboompitten
13. Parmezaanse kaas

Serveertip

Koele witte wijn, lekker brood, (koude) gehaktballtjes, frisse yoghurtsuas om brood en gehaltballetjes in te dopen...

Laatste reacties

Nomnomnom avatar
Nomnomnom 29-07-2013

Heb de salade gisteren gemaakt voor een grote groep. Was een groot succes!

maelli avatar
maelli 17-04-2013

Ga de salade vanavond maken. Hij lijkt mij heerlijk!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

RFB avatar
RFB

Doorsturen

Home Recepten