Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

  • Internationaal, Saus/dressing
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 28-04-2012
  • Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

  • Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

  • Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

  • Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

  • Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

  • Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

  • Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

Heerlijk recept van Annabel Langbein, ik heb het vertaald en op smulweb gezet. Het is zoet en het is heel pittig, beetje te vergelijken met zoete Chilisaus maar dan als jam. Je zou ook wat minder rode pepers kunnen gebruiken als je niet van `heet` houdt.
Lekker bij Kip, Varkensvlees, Kaas, Pittige maaltijden, Loempia`s en uiteraard bij de Barbecue. Deze jam hoeft niet in de koelkast, de hoeveelheid suiker zorgt ervoor dat het lang houdbaar is. Het moet uiteraard wel in de koelkast als het eenmaal open is gemaakt. Annabel gebruikte verse kaffir limoenblaadjes, die had ik niet dus heb ik i.p.v. het sap van 1 limoen toegevoegd.
De 1e keer had ik de `jam` iets te lang laten inkoken, het was dus wat `vaster` en ook had ik eerst alles in de blender gedaan en naderhand toch nog de staafmixer nodig. De laatste keer heb ik alles in de kom van de staafmixer gedaan, ging perfect en nu was het nog sneller klaar! Kijk voor tips bij serveertips.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
Hier het recept hoe ik het gemaakt heb.
1 hele bol knoflook
10 grote rode Chilli pepers (gewogen 210 gram)
Ongeveer 200 gram verse gember ( geschild gewogen 155 gram)
400 gram suiker (oorspronkelijk recept wa 560 gr)
100 ml water
Fijn geraspte schil van 4 limoenen
125 ml (witte) rijst azijn
3 el Vissaus (45 ml)
1 el (zoete)sojasaus (15 ml)
2 dubbele kaffir limoenblaadjes of bij gebrek aan; sap van 1 limoen
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 262,95 kcal
Koolhydraten 61,40 g
Eiwitten 1,83 g
Vetten 0,43 g
Benodigdheden
Steelpan, keukenmachine of blender eventueel staafmixer.

Voorbereiding

Steriliseer de potjes die je wilt gebruiken. (in de vaatwasser of in de oven)
Verwijder schil van knoflooktenen.
Schil de gember en snijd in stukken.
Snijdt uiteinde van pepers af en snijdt in stukken (zaadjes blijven erin).
Rasp de limoenen op een fijne rasp.
Doe alles in de blender, keukenmachine (of gebruik je staafmixer) tot het een ruwe pasta is.

Bereidingswijze

Schraap alles uit de blender in een steelpan
Voeg suiker, water, limoenrasp, rijstazijn, vissaus, sojasaus en limoensap toe.
Roer op middelmatig vuur tot de suiker is opgelost.
Dan het vuur hoog voor ± 10 minuten tot het gereduceerd is tot 1/3 (vloeistof moet dus blijven borrelen).
Mijn `jam` had toch nog wat stukjes die de blender niet goed had vermalen, dus nog even de staafmixer in de pan.
Giet de jam in de potjes tot ongeveer 3 mm van de rand en schroef het deksel erop.
Zet potjes op hun kop.
Eenmaal geopend bewaar het in de koelkast.
Deze Chilli jam kan je maanden bewaren.
Ps Fressnapf (Alex) schreef ; `Ik heb wel de suiker gereduceerd tot 450 gr, dus 100 gr. minder dan in dit recept. Hierdoor is het pittiger doch niet te overheersend` Ik was blij met zijn tip (bedankt Alex) maar ik heb nu nog minder suiker gebruikt namelijk 400 gram en toen was het nog beter.

Bron

Annabel Langbein

Serveertip

Haal je chilipepers en gember lekker op de markt of bij een `buitenlandse` winkel, ipv. in de supermarkt want dat scheelt behoorlijk wat geld.
Tip 2 Zet van te voren wat schoteltjes in de diepvries. Als je denkt dat na 10-12 minuten de jam goed is neem dan een schoteltje uit de diepvries doe er een theelepeltje jam op, even wachten en als je met je pink de jam wat verschuift en het is `wat vast` dan is het goed. Tip 3 Nog een tip Minder suiker en dezelfde hoeveelheid chili pepers maken het recept pittiger, (lees behoorlijk pittig) als je dat niet wilt neem dan wat minder pepers.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

didoroelofsen867 avatar
didoroelofsen867 31-01-2017

Haha, een wel wat late reactie! Ik kwam dit recept weer eens tegen en wil je laten weten dat wij het erg lekker vonden! Groetjes Caro/Dido

alidada avatar
alidada 15-08-2016

Wat leuk dat je het gaat maken Caro. Ben benieuwd hoe je het vindt. groetjes, Louise

caroca avatar
caroca 14-08-2016

Dit ga ik morgen maken, lijkt mij heerlijk bij de bbq! Il laat je het resultaat nog wel eten! Groetjes, Caro

zizypha avatar
zizypha 03-07-2014

Al jaren maak ik een paprika peper gelei. Maar deze kan ik ook wel eens maken. Biologische limoenen kunnen geen probleem zijn die groeien in mijn tuin. Overigens wat betreft de suiker ik zal de helft gebruiken en dan zien hoe het uitkomt. Het duurt nog wel even eerst maar alle mangos wegwerken. Groetjes Corrien

pwiggers avatar
pwiggers 03-07-2014

Dit recept van jou was ik kwijt, maar nu weer gevonden Louise. Heerlijk! Na onze vakantie ga ik weer een voorraadje maken! Groetjes, Petrra

ArualB avatar
ArualB 11-07-2013

Hè, hè, eindelijk biologische limoenen op de kop getikt. Vervolgens me rot gezocht naar het recept. Ik dacht dat ik hem had opgeslagen, niet dus....Maar goed, inmiddels dus gevonden. Nu nog de pepers en dan ga ik aan de slag!

alidada avatar
alidada 16-05-2013

Aan Kruitschip. De potjes moeten op hun kop gezet worden omdat ze dan vacuüm trekken en zodoende langer houdbaar zijn.

kruitschip avatar
kruitschip 08-05-2013

leuk recept zojuist gemaakt, waarom moeten de potjes op hun kop gezet worden?

marijanrunhart avatar
marijanrunhart 03-05-2013

Wat een leuk recept!! Groetjes Marijan

jokevd1 avatar
jokevd1 02-05-2013

Tja, ik ga het natuurlijk niet iedere keer schrijven, want anders wordt dat zo saai om te lezen; [b]de nieuwe batch "jam" staat te pruttelen. Dit recept is echt een blijvertje![/b]

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten