Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

  • Internationaal, Saus/dressing
  • 20-30 min.
  • Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

  • Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

  • Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

  • Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

  • Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

  • Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

  • Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

    Chili Jam ,Pittige jam bij vlees, barbecue en nog veel meer

Heerlijk recept van Annabel Langbein, ik heb het vertaald en op smulweb gezet. Het is zoet en het is heel pittig, beetje te vergelijken met zoete Chilisaus maar dan als jam. Je zou ook wat minder rode pepers kunnen gebruiken als je niet van `heet` houdt.
Lekker bij Kip, Varkensvlees, Kaas, Pittige maaltijden, Loempia`s en uiteraard bij de Barbecue. Deze jam hoeft niet in de koelkast, de hoeveelheid suiker zorgt ervoor dat het lang houdbaar is. Het moet uiteraard wel in de koelkast als het eenmaal open is gemaakt. Annabel gebruikte verse kaffir limoenblaadjes, die had ik niet dus heb ik i.p.v. het sap van 1 limoen toegevoegd.
De 1e keer had ik de `jam` iets te lang laten inkoken, het was dus wat `vaster` en ook had ik eerst alles in de blender gedaan en naderhand toch nog de staafmixer nodig. De laatste keer heb ik alles in de kom van de staafmixer gedaan, ging perfect en nu was het nog sneller klaar! Kijk voor tips bij serveertips.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
Hier het recept hoe ik het gemaakt heb.
1 hele bol knoflook
10 grote rode Chilli pepers (gewogen 210 gram)
Ongeveer 200 gram verse gember ( geschild gewogen 155 gram)
400 gram suiker (oorspronkelijk recept wa 560 gr)
100 ml water
Fijn geraspte schil van 4 limoenen
125 ml (witte) rijst azijn
3 el Vissaus (45 ml)
1 el (zoete)sojasaus (15 ml)
2 dubbele kaffir limoenblaadjes of bij gebrek aan; sap van 1 limoen
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 262,95 kcal
Koolhydraten 61,40 g
Eiwitten 1,83 g
Vetten 0,43 g
Benodigdheden

Steelpan, keukenmachine of blender eventueel staafmixer.

Voorbereiding

Steriliseer de potjes die je wilt gebruiken. (in de vaatwasser of in de oven)
Verwijder schil van knoflooktenen.
Schil de gember en snijd in stukken.
Snijdt uiteinde van pepers af en snijdt in stukken (zaadjes blijven erin).
Rasp de limoenen op een fijne rasp.
Doe alles in de blender, keukenmachine (of gebruik je staafmixer) tot het een ruwe pasta is.

Bereidingswijze

Schraap alles uit de blender in een steelpan
Voeg suiker, water, limoenrasp, rijstazijn, vissaus, sojasaus en limoensap toe.
Roer op middelmatig vuur tot de suiker is opgelost.
Dan het vuur hoog voor ± 10 minuten tot het gereduceerd is tot 1/3 (vloeistof moet dus blijven borrelen).
Mijn `jam` had toch nog wat stukjes die de blender niet goed had vermalen, dus nog even de staafmixer in de pan.
Giet de jam in de potjes tot ongeveer 3 mm van de rand en schroef het deksel erop.
Zet potjes op hun kop.
Eenmaal geopend bewaar het in de koelkast.
Deze Chilli jam kan je maanden bewaren.
Ps Fressnapf (Alex) schreef ; `Ik heb wel de suiker gereduceerd tot 450 gr, dus 100 gr. minder dan in dit recept. Hierdoor is het pittiger doch niet te overheersend` Ik was blij met zijn tip (bedankt Alex) maar ik heb nu nog minder suiker gebruikt namelijk 400 gram en toen was het nog beter.

Bron

Annabel Langbein

Serveertip

Haal je chilipepers en gember lekker op de markt of bij een `buitenlandse` winkel, ipv. in de supermarkt want dat scheelt behoorlijk wat geld.
Tip 2 Zet van te voren wat schoteltjes in de diepvries. Als je denkt dat na 10-12 minuten de jam goed is neem dan een schoteltje uit de diepvries doe er een theelepeltje jam op, even wachten en als je met je pink de jam wat verschuift en het is `wat vast` dan is het goed. Tip 3 Nog een tip Minder suiker en dezelfde hoeveelheid chili pepers maken het recept pittiger, (lees behoorlijk pittig) als je dat niet wilt neem dan wat minder pepers.

Dit recept is te vinden in:

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

alidada avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten