1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Marokkaanse keuken
  5. Tajine a la Latifa

Tajine a la Latifa

  • Marokkaans, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 25-04-2012

Ingrediënten 4 personen


1 hele Dorade (of vis naar keuze!), ter grootte van de bodem van je tajine (zorg ervoor dat de tajine nog goed dicht kan)
3 grote tomaten
2 grote winterpeen
3 grote aardappels
2 grote paprika`s
1 ui
klein bakje olijven
2 eetlepels tajinekruiden (of kruidenmix voor vis met komijn)
½ bos peterselie
½ bos koriander
4 teentjes knoflook
goeie snuf zeezout
8 eetlepels olijfolie
½ rode peper naar believen
1 groot Marokkaans brood, 3 kleine (evt. te vervangen door Turks brood)


Verder heb je nodig


Tajine

Vis kopen op de markt van Essaouira
Vis kopen op de markt van Essaouira
De voorbereidingen met Latifa
De voorbereidingen met Latifa
Het resultaat na een heerlijke middag in de keuken
Het resultaat na een heerlijke middag in de keuken

Een heerlijke vistajine, geleerd van Latifa uit Essaouira, tijdens een mooie reis door Marokko

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Op reis in Marokko ontmoetten we in de kustplaats Essaouira een vrouw genaamd Latifa. Zij nam ons mee naar de markt, waar een heerlijke vette verse vis kochten voor in de tajine. Daarna leerde ze ons de fijne kneepjes van het bereiden van de tajine. Dit willen graag met jullie delen.

Marinade (5 min.)

Hak een half bosje peterselie een half bosje koriander fijn. Hak de knoflook in kleine stukjes. Doe een flinke bodem (ongeveer 8 eetlepels) olijfolie in een kommetje en doe de peterselie, koriander, zout, tajinekruiden en de knoflook erbij. Voeg eventueel een halve rode peper toe.

Vis (5 min. + 30 min. marineren)

Meestal is de vis al schoongemaakt door de visboer, maar je kan hem even onder de kraan houden. De schubben, staart en kop kunnen er gewoon op blijven, de ingewanden moeten er wel uit zijn. Je kan een stuk van de staart snijden als de vis niet goed in de tajine past. Leg de vis 30 min. in de marinade, draai hem af en toe om.

Groente (15 min.):

Pel de tomaten door ze even in kokend water te dompelen en snijdt het topje eraf om met je wijsvinger het sap en de pitjes eruit te halen. Snijdt ze in schijven van 0.5 cm. Rasp de wortel en snijdt die in plakken van 1.5 tot 2 cm. Schil de aardappels en snijdt ze in plakken van 0.5 cm dik. Was alle groente en doe ze direct in een grote pan koud water met een snufje zout. Snijdt de paprika in de breedte doormidden zodat je grote ringen krijgt en verwijder alle pitjes. Pel de ui en snijdt die in dunne ringen.

Bereidingswijze

Opbouw tajine (10 min.)

Bedek de bodem met het mengsel van olijfolie en kruiden, zodat de bodem goed ingevet is. Vervolgens kan je de tajine opbouwen volgens deze vuistregel: dat wat het langste moet stoven, moet onderin. Dus in dit geval eerst een bedje van wortels, aardappel en ui. Daarop leg je de vis. Vervolgens kan je een mooie schakering van de groenten hierop leggen, want dit is wat je ziet als je het deksel er af haalt bij het opdienen. De tomaten en paprika vormen mooie kleurcombinaties met de vis, aardappelen en wortels. De rest van het kruidenmengsel (als je nog over hebt) kan hier overheen, gevolgd door het zorgvuldig plaatsen van olijven.

Op het vuur (50 min. à 70 min.)

Doe dan het deksel er op en zet het op een laag vuur. Géén warmhoudplaat, dat kennen ze niet in Marokko, maar gewoon op het gasfornuis. Middelgroot pitje, dan op de laagste stand en een klein tikkie hoger dan dat. Het hoeft echt geen hoog vuurtje te zijn, als je hem maar na een minuut of vijf hoort pruttelen; het teken dat de ingrediënten langzaam worden gestoofd. Bij te hoog vuur wordt de onderkant zwart of kan de tajine barsten.
Wees niet te nieuwsgierig en open de tajine echt pas na een minuut of vijftig om te proeven of het gaar is. Neem een partje aardappel of wortel en proef of het gaar is. Kijk ook even naar de vis, maar als de aardappel gaar is, is eigenlijk de vis en de rest ook sowieso gaar.

Serveertip

Dan het mooie moment: zet de tajine op tafel en til daar pas het deksel eraf. De mooie en geurige stoomwolk brengt de sfeer en smaak er meteen goed in! Géén mes en vork, maar Marokkaans (of Turks indien niet voorradig) brood, wat je afscheurt en als bestek gebruikt. Pas op voor de tomaten, die zijn gloeiend heet!!!
Eet smakelijk!

Bron

Latifa uit EssaouiraOver de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Tookster


Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Tookster
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top