Surinaamse Pom met zoutvlees

  • Surinaams, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 25-04-2012
  • Surinaamse Pom met zoutvlees

    Surinaamse Pom met zoutvlees

    Surinaamse Pom met zoutvlees

Pom is het populairste (oven)gerecht waarmee de Creolen de Surinaamse keuken hebben verrijkt. Pom wordt gemaakt van wortelknollen van de tayer (Xanthosoma sagittifolium) die in het binnenland van Suriname groeit. In de volksmond noemt men deze tayer pongtaya of pomtayer en het daaruit bereide gerecht noemt men pom.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
•1 zak (1 kg) Lufo Taya Pomtajer
•250 gram Lufo Canabeef zoutvlees
•2 kippenbouten of 500 gram kipfilet
•2 uien
•2 grote tomaten
•2 eetlepels tomatenpuree
•1 pak roomboter of margarine
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 759,00 kcal
Koolhydraten 6,95 g
Eiwitten 40,03 g
Vetten 63,00 g

Bereidingswijze

De taja laten ontdooien en het sinaasappelsap of de piccalilly en het water erdoor roeren. Verwarm de oven voor op 200 C graden. De kip in 8 stukken snijden, wassen, afdrogen inwrijven met zout, zwarte peper en nootmuskaat.

Het zoutvlees in 8 stukken snijden en uitkoken (2 x ca. 10 minuten uitkoken).

200 gram boter in een pan smelten, de kipstukken lichtbruin hierin bakken (ca. 10 minuten), het zoutvlees erbij doen en 5 minuten meebakken.

Het vlees uit de boter halen, de klein gesneden uien hierin fruiten en de tomatenstukjes erbij doen. De tomatenpuree, de bouillonblok, het water en eventueel de klein gesneden selderij (1 takje) erbij doen.

Het gebakken vlees weer in de pan doen en alles zachtjes gaar sudderen in ca. 10 minuten. Het vlees uit de jus halen, iets meer dan de helf van de jus goed mengen met de tajamassa. De suiker bij de massa doen en deze op smaak afmaken met zout en zwarte peper.

In een vuurvaste schaal (minimale afmeting 30x20 cm) de helf van de tajamassa doen; hierop de stukken kip en zoutvlees om en om leggen, de rest van de jus erover gieten en eventueel de stukjes selderij (1 takje) erover strooien en bedekken met de overige tajamassa.

Op de pom wat klontjes boter (25 gram) doen en in een hete oven de pom gaar en bruin bakken (ca. 100 minuten op 200 C graden). De pom is gaar, wanneer een mes erdoor gestoken een vettige goudgele massa vertoont.

Bron

http://www.lufo.nl/recepten.html#pom

Serveertip

Serveren met snijboontjes of kouseband, rijst of aardappelen. Eventueel kan er een tomatensausje (boter, uien, tomaten, zwarte peper, nootmuskaat, bouillionblokje, selderij) bij.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten