Eisbein, Duits en Traditioneel

  • Duits, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 24-04-2012
  • Eisbein, Duits en Traditioneel

    Eisbein, Duits en Traditioneel

    Eisbein, Duits en Traditioneel

  • Eisbein, Duits en Traditioneel

    Eisbein, Duits en Traditioneel

    Eisbein, Duits en Traditioneel

  • Eisbein, Duits en Traditioneel

    Eisbein, Duits en Traditioneel

    Eisbein, Duits en Traditioneel

  • Eisbein, Duits en Traditioneel

    Eisbein, Duits en Traditioneel

    Eisbein, Duits en Traditioneel

  • Eisbein, Duits en Traditioneel

    Eisbein, Duits en Traditioneel

    Eisbein, Duits en Traditioneel

  • Eisbein, Duits en Traditioneel

    Eisbein, Duits en Traditioneel

    Eisbein, Duits en Traditioneel

  • Eisbein, Duits en Traditioneel

    Eisbein, Duits en Traditioneel

    Eisbein, Duits en Traditioneel

Met mijn supermarkt shopping expedities elk jaar naar Duitsland, koopt ik altijd o.a. Eisbein. Meestal al gaar en deze keer gaar en rauw. En na veel wik en wegen, is het toen deze recept geworden met bijhorende bijgerechten. Lekker makkelijk te maken en jij proeft de Duits traditie in de lucht.

Deel dit recept

Ingrediënten
Eisbein in zelf getrokken bouillon

zoveel eisbein als benodigd

VOOR BOUILLON:
kokend water
1 grote ui, in kwarten
2 teentjes knoflook, in reepjes
4 pimentkorrels
3 laurierblad verscheurd
4 gekneusde jeneverbessen
1/2 t komijnzaadjes
zout
grof gemalen zwarte peper

1. Laat eisbein voor 2 uur zachtjes in bouillon koken. (let wel erop dat de eisbein helemaal onder de bouillon staat)
2. Erna word het bij 180*C voor 30-60 min. in oven gebakken tot het goudbruin van kleur is en er een knapperig laagje op de vel zitten.. (let wel goed erop dat de vel niet keihard worden)

Gebruik bouillon om bijvoorbeeld Rippenbohnensuppe te maken. (hier word de kruidnagel en aromat dus vervangen door deze bouillon vervangen)

Mosterdaardappelpuree

VOOR AARDAPPELPUREE:
gaar gekookt aardappelen tot puree gemaakt (zoveel puree als benodigd)
korrelmosterd
zout
peper
boter
melk

1. Maak een gladde aardappelpuree en maak er molshopen van in een ovenschaal. Molshopen verkrijgt je door met een ijsschep of kleine pollepel bollen uit de aardappelpuree scheppen. En na elke schep even weer de lepel in hete water te doen.
2. Doen dan de bollen met de mooist bolle kant na boven in ovenschaal.
3. Doen op elk bol een klontje boter en bak tot mooi gekleurd en goed warm.

Eigenlijk is het een heel makkelijke recept die goed vooraf klaar te maken zijn. (meer aandacht voor jou gasten)
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 2592,72 kcal
Koolhydraten 413,14 g
Eiwitten 108,27 g
Vetten 45,93 g

Bereidingswijze

Erwtenpuree

400 g groene spliterwten, panklaar
boter (genoeg om dit smeuïg te maken)
groentebouillon poeder (goede kwaliteit, ik gebruik altijd )
nootmuskaat
zout
peper

1. Kook erwten tot gaar. (zo 90-120 min.)
2. Doen erwten in keukenmachine met overige ingrediënten en maak er een zacht, romige puree van.

Zure kool

VOOR ZURE KOOL:
400 g zuurkool naturel (liefs vers)
geklaarde boter (laat boter tot kook komen en schuim wit deel af) Geklaarde boter geeft een nootachtige smaak aan het geheel.
1 ui, fijn
1 teentje knoflook, fijn
4 gestoten witte peperkorrels
5 gekneusde jeneverbessen
2 gescheurde laurierblaren
witte wijn
weinig nootmuskaat

1. Fruit ui en knoflook aan tot glazig.
2. Voeg uit gepluisde zuurkool, gestoten peperkorrels, jeneverbessen en laurierblad bij de uien mengsel.
3. Kook zuurkool in weinig water zo 10-15 min. tot beetgaar.
4. Giet vocht af en kook zuurkool met witte wijn verder voor 5 min.
5. Raspt er weinig nootmuskaat over.
6. Serveer warm.

Variatie: Er kunt ook ananas of mandarijntjes of appel mee gekookt worden met zuurkool.

Bron

Proeven en experimenteren

Laatste reacties

will_s avatar
will_s 27-04-2012

Prachtig recept !! Dank je wel ! Dit is zo lekker !Groetjes Willeke.

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 26-04-2012

Deon; Leuk dit menu. De puree met mosterdzaadjes en zo opgediend in bollen ziet er zo lekker en leuk uit en eisbein en zuurkool gewoonweg baie lekker. Ik neem het allemaal mee, bedankt en groetjes, Margrit

hermien_kg avatar
hermien_kg 24-04-2012

Dit is nou niet direct mijn favoriete kostje, maar mijn man is er dol op. We wonen dicht bij de Duitse grens en gaan daar wel eens eten en als Eisbein op de kaart staat kan hij het niet weerstaan. Ik neem je recept mee dan kan ik het zelf een keer maken. De bijgerechten zien er ook heerlijk uit. Groetjes, Hermien

alidada avatar
alidada 24-04-2012

Zo dat ziet er allemaal heerlijk uit Deon, lekkere recepten en duidelijke foto`s. Ik neem ze mee! Groetjes, Louise

pwiggers avatar
pwiggers 24-04-2012

Hoi Deon, Je begrijpt natuurlijk dat ik deze recepten van je mee neem. Heerlijk! Bedankt, Petra

Fressnapf avatar
Fressnapf 24-04-2012

Erg lekker Deon, deze neem ik mee ! Bedankt. Groet Alex.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten