Citroen-laagjescake

  • Engels, Banket
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 19-05-1999
  • Citroen-laagjescake

    Citroen-laagjescake

    Citroen-laagjescake

Luchtige citroencake, opgebouwd uit laagjes gevuld met (citroenvla) en afgedekt met citroenglazuur en citroenkrullen

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
Voor de cake:
175 gr. zelfrijzend bakmeel (gezeefd), 1 theelepel bakpoeder, 175. gr. boter op kamertemperatuur, 175 gr. basterdsuiker, 3 eieren, rasp van 1 citroen, 1 eetlepel citroensap.
Voor de citroenvla (lemon curd):
75 gram basterdsuiker, rasp en sap van 1 grote citroen, 2 eieren, 50 gr. boter
Voor het glazuur:
50 gram poedersuiker (niet uit een strooibus, die stijft niet op), 2-3 theelepels citroensap.
Voor de garnering: krullen van citroenrasp (als je geen mesjes hebt om krullen te trekken kun je de cake ook garneren met ander decoratiemateriaal)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Twee ronde bakblikken (doorsnee 18 cm), vetvrij papier, kwastje om in te vetten, 'krullentrekker' (speciaal mesje om lange slierten rasp van citroen te kunnen trekken), rasp, mixer.

Voorbereiding

Boen alle citroenen schoon, vet twee ronde bakblikken (doorsnee 18 cm) in, bedek de bodem met vetvrij papier en vet ook dit in.
Verwarm de oven voor op 170 graden.

Bereidingswijze

Doe alle ingredienten voor de cake in een beslagkom en klop ze met de mixer door elkaar tot een romig beslag. Verdeel het beslag over de twee bakblikken en bak de cakes in ongeveer 35 minuten gaar (test of ze goed zijn door er even met je vinger op te drukken, als de cake vanzelf omhoog komt is hij gaar.)
Maak, terwijl de cakes in de oven staan, de citroenvla.
Doe hiervoor de suiker en de citroenrasp in een vuurvaste of au bain-marie schaal. Klop het citroensap en de eieren door elkaar en giet dit over de suiker. Doe vervolgens de in kleine klontjes gesneden boter erbij en zet de schaal in de au bain marie pan of in een iets grotere pan dan de vuurvaste schaal met daarin een laagje, net kokend, water. Roer de citroenvla regelmatig door tot hij is ingedikt (duurt ongeveer 20 minuten) en laat hem afkoelen.
Stort de cakes als ze gaar zijn na ongeveer een minuut op een taartrooster om af te koelen. Snij ze, als ze volkomen zijn afgekoeld, horizontaal doormidden met een broodmes. Besmeer elke helft (behalve de bovenste) royaal met citroenvla en stapel de vier helften op elkaar (je krijgt dan vier lagen cake en drie lagen vla).
Maak vervolgens het glazuur. Haal eerst de rasp van de laatste citroen als je deze wilt gebruiken voor de garnering. Pers de citroen daarna uit. Zeef de poedersuiker in een schaaltje en roer daar druppelsgewijs ongeveer 2 tot drie theelepels citroensap door. Gebruik niet teveel sap, het glazuur moet niet te dun worden. Laat het glazuur even 5 minuten staan en smeer het daarna met een paletmes over de bovenkant van de cake. Je krijgt een mooi effect als je het wat over de zijkanten heen laat druipen. Strooi tenslotte de citroenkrullen over het glazuur en laat het geheel 30 minuten opstijven voor je hem aansnijdt.

Serveertip

Blikvanger bij Afternoon Tea, maar ook lekker bij een doordeweeks-bakkie koffie.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

sisibibi avatar
sisibibi 20-05-2010

Lijkt me erg lekker. ``k Ga het snel uitproberen.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten