Spaghetti met gamba`s en rucola

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 22-04-2012
  • Spaghetti met gamba`s en rucola

    Spaghetti met gamba`s en rucola

    Spaghetti met gamba`s en rucola

  • Spaghetti met gamba`s en rucola

    Spaghetti met gamba`s en rucola

    Spaghetti met gamba`s en rucola

Citaat van Herman den Blijker: "Je eet pasta om pasta te proeven. Dat is wat Italianen mij vertellen. Wat is pasta ook al weer? Voor nogal wat mensen goedkope bleke sprieten, groot uitgevallen, smakeloze vermicelli die een smaakbeuk krijgt met gedroogde waar uit een pakje. De handel vol zout en smaakversterkers wordt door het gehakt gemengd en de prut wordt vervolgens royaal op de gekookte pasta gestort. Resultaat: camouflagepasta, je ziet geen sliertje spaghetti meer."

Daarom mag dit recept door, Jamie Olivier bekend geworden, niet in mijn lijstje ontbreken, want het is met "stip" in onze top tien van gerechten binnen gekomen. Hier zie en proef je de spaghetti nog wel en daarom moet je echt verse pasta gebruiken! (onbegrijpelijk dat Jamie Olivier ten behoeve van de commercie een knieval maakt voor het gedroogde goedje)

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
- - portie vers gedraaide spaghetti voor 4 personen (ca. 400 gram)- -
versgemalen peper en (zee)zout
(extra vergine) olijfolie
1 sjalotje, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 gedroogde chilipepertjes, verkruimeld
20 rauwe, ongepelde gamba`s (medium grootte, ongeveer 5 p.p. maar meer mag ook)
klein glas witte wijn (pinot grigio)
6-8 zongedroogde tomaten (potje), gepureerd of heel fijn gehakt
rasp van 1 limoen en sap van 1/2 limoen
2 handen rucola, grofgehakt (of gescheurd)
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

De garnalen zullen meestal uit de diepvries moeten komen. Ik kies altijd voor de ongepelde, die vind ik lekkerder. Laat ze ontdooien en pel ze; zorg dat ze droog zijn voor je ze gaat bakken.

Bereidingswijze

Breng een ruime hoeveelheid water voor de spaghetti aan de kook. Verhit als het water van de spaghetti bijna kookt, een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan en bak de gehakte sjalot, de knoflook en chili even zachtjes aan. Zodra ui en knoflook beginnen te kleuren, voeg je de garnalen toe en zet je het vuur iets hoger. Als de garnalen roze beginnen te kleuren voeg je de wijn en de zongedroogde tomatenpasta toe. Even doorroeren, vuur weer zacht zetten en een paar minuten laten pruttelen. Kook intussen de spaghetti met wat (zee)zout al dente (2 minuten).

Giet de spaghetti af en voeg toe aan het garnalen mengsel samen met de helft van de rucola en het limoensap. Schep een keer goed om en verdeel onmiddellijk over de borden. Strooi er wat van de limoen rasp over en de rest van de rucola. Zet de pepermolen op tafel en wat extra vergine olijfolie om naar ieders smaak wat peper of olie toe te kunnen voegen.

Bron

Jamie Olivier, aangepast

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

janna057 avatar
janna057 08-08-2014

Het proeven van de pasta zelf is inderdaad belangrijk. Maar dat hoeft geen verse te zijn. Dit gerecht lijkt me juist meer geschikt voor een gedroogde pasta. Wel van goede kwaliteit harde tarwe dan. Verse pasta wordt hier overgewaardeerd.

vario41 avatar
vario41 06-01-2013

Al diverse keren gemaakt super lekker!!!!!!!!

ernie11 avatar
ernie11 10-08-2012

Al een aantal keren gegeten echt heerlijk

caroca avatar
caroca 03-06-2012

Het was heerlijk! Dit komt vaker op tafel. Groet, Caro

caroca avatar
caroca 29-04-2012

Ik neem dit lekkers mee, kan het al bijna proeven!

rzwerver avatar
rzwerver 27-04-2012

@pblansjee Een peul kun je ook snijden hoor! Gedroogde peulen zijn echter wat lastiger want die hebben de neiging om snel te breken. Ik raad aan om dit met een goed scherp zwaard te doen, bij voorkeur één van de Samoerai.

pblansjee avatar
pblansjee 27-04-2012

Jamie heeft gedroogde pasta gebruikt omdat hij lekker eten koken bereikbaar wil maken voor de mensen die nog geen peul van een snijboon kunnen onderscheiden.Heeft niets met commercie te maken maar met je doelgroep.Herman zegt gewoon wat lekkerder is. vers is lekkerder dan gedroogd.hij heeft gelijk...en Jamie heeft ook gelijk dat hij gedroogde pasta in zijn recept gebruikt voor mensen die hun brood vlees en groenten binnenkrijgen via een big mac.Alleen jij hebt geen gelijk eigenlijk :p

jessic avatar
jessic 27-04-2012

Ik heb net een pastamachine die ik snel wil gaan uitproberen. Ik ben blij met dit recept, dank! Jessica

willeke66 avatar
willeke66 26-04-2012

Ga ik zeker ook proberen maar ik ga me niet wagen aan zelf pasta maken, ik gebruik gwn de verse pasta van de AH...;) Bedkant voor dit lkkr recept! Grz Willeke

pwiggers avatar
pwiggers 25-04-2012

Dat ziet er verrukkelijk uit Joke. Dit recept neem ik heel graag van je mee. Ik heb een pastamachine, dus draaien maar! Ga dit dus zeker maken! Groet, Petra

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten