Ziti al forno (gebakken ziti)
- Italiaans, Ovenschotel
- 30-60 min.
Ingrediënten
350-400 gr. ziti (of andere buisvormige pasta)500 gr. rundergehakt
125 gr. magere spekblokjes
2 kleine uien
1 courgette (gesn.)
3 tenen knoflook (gehakt)
1 blik tomatenblokjes (400 gr.)
1 klein blikje tomatenpuree
tijm (gedroogd), basilicum en peterselie (gedroogd of vers)
(verse) zwarte peper
mozzarella
geraspte pecorino of andere pittige kaas (125 gr.)
zout en suiker
olijfolie
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 3210,10 kcal |
Koolhydraten | 138,11 g |
Eiwitten | 192,56 g |
Vetten | 207,10 g |
Bereidingswijze
Bak in een wok of hapjespan de spekjes uit in een eetlepel olijfolie. Voeg gehakt toe en (verse) peper naar smaak. Daarna de gesnipperde uien meebakken en de courgette (in kleine blokjes). Voeg de inhoud van een blikje tomatenpuree toe met de gehakte knoflook en bak het even mee.
Zet het vuur lager en voeg de tomatenblokjes met sap, een theelepel suiker en een theelepel tijm toe en roer het goed door (eventueel nog wat peper en/of zout naar smaak).
Laat met de deksel op de pan op laag vuur doorsudderen (af en toe roeren).
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kook de ziti 8 minuten in licht gezouten water. Laat uitlekken in vergiet, even afspoelen met koud water.
Vet een ovenschotel in met olijfolie. Bedek de bodem met een derde deel van de gehaktsaus. Verdeel hierover flink wat peterselie en basilicum. Verdeel hierover de helft van de mozzarella in kleine stukken (gewoon met je handen a la Jamie Oliver).
Hierover een laag ziti, aansluitend netjes naast elkaar schikken. Daarover weer een laag gehaktsaus, basilicum en peterselie, de andere helft van de mozzarella, weer een laag ziti en de laatste laag gehaktsaus. Strooi hierover de geraspte kaas.
Ongeveer een half uurtje in de (voorverwarmde) oven.
Serveertip
Rode wijn natuurlijk en/of een groene salade.