1. Home
  2. Recepten
  3. Voorgerecht
  4. Franse keuken
  5. Artisjokken met vinaigrette

Artisjokken met vinaigrette

  • Frans, Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 16-04-2012

Ingrediënten 4 personen


4 artisjokken; sap van 1 citroen; 5 el. olijfolie; 2 lente-uitjes fijngehakt; 2 el. witte wijn; 2 el. witte wijnazijn; 1/2 tl Dijon mosterd; snufje suiker; zout en peper en 1 el. fijngehakte peterselie


Verder heb je nodig


Grote kookpan


Ik vindt artisjokken als voorafje altijd een heerlijke en gezellige starter.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Verhit voor de Vinaigrette 1 el. olie in een kleine koekenpan, voeg de lenteui toe en fruit deze 2 minuten op een zacht vuur. Laat de ui een beetje afkoelen, voeg de wijn, azijn, mosterd en suiker toe en klop er vervolgens voorzichtig de rest van de olie door. Roer er de helft van de peterselie door en breng op smaak met zout en peper.

Bereidingswijze

Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook en voeg hier het citroensap aan toe.Verwijder de stelen van de artisjokken en haal tegelijkertijd eventuele draden weg. Snijd de onderkant vlak af. Doe de artisjokken in het water en leg er een bord op om ze onder water te houden. Laat ze vijfentwintig tot dertig minuten (afhankelijk hoe groot de artisjokken zijn) zachtjes koken. De artsjokken zijn gaar als u de onderste blaadjes makkelijk kunt lostrekken. Spoel ze af onder koud stromend water en laat ze ondersteboven uitlekken.

Serveertip

Zet op elk bord een artisjok en duw deze een beetje open. Schep de dressing over de artisjok zodat het vocht erin kan lopen. Giet de overige dressing in een kommetje waar je de blaadjes in kunt dopen. Strooi wat peterselie over de artisjokken.
Voor wie nog nooit artisjokken heeft gegeten: eet de blaadjes één voor één op door ze in de vinaigrette te dopen en het vruchtvlees tussen je tanden eruit te zuigen. Wanneer je in het midden aangekomen bent het "hooi" verwijderen en kun je de bodem ook nog heerlijk opeten.

Bron

Tijdschrift



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van gertiebeen


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van gertiebeen
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top