Drentse bonensoep
- Nederlands, Soep
- 60-120 min.
Ingrediënten 4 recipe.people
500 gr gemengde gedroogde bonen, als bruine bonen, witte bonen, kievitsbonen1 blaadje laurier
1 stukje foelie
1 takje verse of 1 tl gedroogde tijm
1 takje verse of 2 tl gedroogde bonenkruid
zout, peper
200 gr mager ontbijtspek, in dunne reepjes
1 el margarine of olie
1 grote ui, in dunne ringen
1 winterwortel, in plakjes
2 aardappels, in blokjes
1/2 selderijknol, in blokjes
2 preien, in dunne ringen
600 gr verse tomaten, ontveld, in blokjes of 1 blik gepelde tomaten(400 gr)
2 kippenbouillontabletten
1 el fijngehakte bonenkruid
2 el fijngehakte bladselderij
2 el fijngehakte peterselie
evt. rookworst
Benodigdheden
SoeppanVoorbereiding
Bonen wassen en in ruim water minstens 12 uur laten weken.
Weekwater afgieten en bonen met 1 1/2 liter water, laurierblad, foelie, bonenkruid, tijm en peper aan de kook brengen. Bonen in 1-1 1/2 uur gaar koken, evt. halverwege de kooktijd zout toevoegen.
Bereidingswijze
Bak de ontbijtspek op zacht vuur in 15 min. uit, spek uit de pan nemen. In achter gebleven vet ui, wortel, aardappel, knolselderij en prei 5-10 min. bakken.
Tomaten, bouillontabletten en 2/3 deel van gekookte bonen met vocht toevoegen.
Rest van bonen pureren en ook door soep roeren. Ontbijtspek en evt. rookworst in plakjes toevoegen en soep nog 20 min. op zacht vuur laten koken. Wel regelmatig roeren om aanbakken te voorkomen. De laatste 5 min. nog 1 el bonenkruid meekoken.
Voor serveren selderij en peterselie erover strooien.
Bron
Tip Culinair
Serveertip
Lekker met stokbrood en zelfgemaakte kruidenboter